Afscheid bekronen met promotie naar de Eredivisie

0

Hij is bezig aan zijn laatste kunstje bij de handballers van de Wings Hermes Combinatie. Trainer Bart de Koning stopt na vijf seizoenen bij het Haagse WHC. Hij wil die succesrijke periode graag bekronen met promotie naar de eredivisie. Zaterdag begint hij aan de nacompetitie. ,,Ik ga een nieuw avontuur aan.”

Bart de Koning verdient het compliment dat hij in die vijf jaar de mannenploeg van WHC smoel heeft gegeven. ,, Ik begon met een jong team gemixed met vier ervaren spelers. Daarmee eindigden we twee keer hoog in de tweede divisie. Na het aansluiten van Stefan Coster, Stefan Stapper, Daan de Koning en Wesley Hage lukte het daarna wél te promoveren naar de eerste divisie. Vorig jaar hebben we het erg goed gedaan, maar misten we in het laatste weekend het kampioenschap.”

WHC raakte eind vorig seizoen een aantal spelers kwijt. De Koning: ,,Wesley Hage wilde zijn ambitie om trainer te worden vervullen. Mark Baptist en Eric van Meerkerk gingen met handbalpensioen. Mark Broers wilde onderzoeken hoe goed hij echt is en sloot zich aan bij het topsportprogramma van Quintus. We leverden dus heel veel in.”

,,We zijn dit seizoen begonnen met een smalle selectie van tien man. Het was lastig om het team aan te vullen. Mannen die bij WHC in het eerste spelen, willen drie keer in de week serieus trainen. Dat is een specifiek segment in de kleine handbalwereld. De ambitie was om waardig tegenstand te bieden en te genieten van mooie wedstrijden. Een plek in de middenmoot zag ik als realistisch met in het achterhoofd misschien een periodetitel. Dat is gelukt. In de tweede periode hadden we veel blessures, maar in de derde begon iedereen weer fit te worden en die titel pakten we.”

Direct na die derde periodetitel kreeg De Koning opnieuw te maken met blessures van bepalende spelers. ,,Toch bleven we veel wedstrijden winnen. Dat heeft me positief verrast. Wij zijn daardoor in de competitie als vierde geëindigd en dat is een knappe prestatie. De ambitie voor de nacompetitie is opnieuw om deze op een fatsoenlijke manier af te werken. De kans dat we promoveren is aanwezig en dan gaat WHC eredivisie spelen. Dat zou een geweldige beloning zijn voor veel spelers die daar vijf jaar hard voor hebben gewerkt.”

Bart de Koning zal daar niet meer bij zijn. ,,Dat is jammer. Vijf jaar werken met deze groep was enorm leerzaam en het was een geweldige tijd. Maar ik kan er niet omheen, dat het voor mij en voor de groep goed is dat er een frisse wind gaat waaien. De club is druk in gesprek met een aantal kandidaat trainers. Ik ga met Velo een nieuw avontuur aan.”

Vanwege de degradatie van de Wateringse club leek die overstap van De Koning merkwaardig. Temeer daar hij ook in beeld was bij hoger spelende clubs in de regio. ,,Die verbazing snap ik, maar de uitdaging zit voor mij in het feit dat Velo een jonge ploeg heeft met daarachter veel jeugdig talent. Ik heb er zin in ze verder te ontwikkelen. De opleiding bij Velo zit goed in elkaar. Bij veel topclubs in de regio spelen meiden die hier zijn opgeleid.”

Door: Peter Lotman, AD/HAAGSCHE COURANT
Foto: WHC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here