“Als de mindset goed is, is VOC sterk”

By 14 februari 2020Eredivisie, Featured

“Paniek is een groot woord. De nederlagen hebben ons wel scherper gemaakt.” Zoë Sprengers (20) van titelkandidaat VOC is na morsen nog altijd even strijdbaar.

De eerste negen competitiewedstrijden wist landskampioen VOC in winst om te zetten. Na de remise tegen HandbaL Venlo (33-33) raakte de formatie uit Amsterdam uit evenwicht. “Je kunt niet zo maar eventjes winnen in de eredivisie. Ook VOC niet”, zegt Sprengers.

De linkerhoekspeelster schrok van de puntendeling in de hoofdstad tegen Borhave. “We zijn samen gaan zitten. We concludeerden dat we nog harder moesten gaan trainen”, gaat ze verder. “Het liefst win je, maar verliezen kan ook een functie hebben. Je gaat meer nadenken over dingen die beter moeten.”

Achtervolgers
Sprengers, opgenomen in de 33-koppige voorselectie van de Oranjedames, voelt de kracht van de concurrentie groeien. Met nog één speelronde te gaan deelt VOC de koppositie met HandbaL Venlo en VZV. De top-2 is de eerste ronde van de kampioensfase vrij. “De achtervolgers worden steeds beter. De competitie is voor de neutrale toeschouwers leuk om te volgen.”

“De competitie is voor de neutrale toeschouwers leuk om te volgen”

“Bij VOC werken we dit jaar opnieuw met een nieuwe lichting. Speelsters hebben via de club een transfer afgedwongen. Zij worden opgevolgd door jeugd of speelsters van het tweede team. Het kost tijd om wekelijks als team op de toppen van ons kunnen te presteren”, legt Sprengers de vinger op de zere plek.

Timing
De blondine is doordeweeks actief op de HandbalAcademie in Arnhem. Aan het einde van de studieweek meldt ze zich in de hoofdstad. “Venlo en VZV hebben eigenlijk een veel beter programma. Zij staan bijna dagelijks met elkaar op de vloer. Dat verschil begin je te zien”, is Sprengers kritisch. “Bij VOC hebben we op zaterdag extra training ingelast. Zo proberen we het verschil op te vangen.”

“Timing is heel belangrijk. Daarvoor moet je samen op de vloer staan. Veel concepten draaien, elkaar aanvoelen. Wanneer we elkaar beter weten te vinden kunnen we veel meer vanuit onze kracht spelen. Er loopt kwaliteit rond in de ploeg”, zegt ze.

DSVD
Sprengers ziet VOC altijd nog als een grote kanshebber op de titel. “We moeten er voor de volle 120 procent voor blijven gaan. Als de mindset goed is, is VOC sterk. De club staat voor goed handbal. Het vertrouwen blijft. We staan op scherp.”

De Amsterdammers sluiten de reguliere competitie af tegen hekkensluiter DSVD. Doordat concurrenten HandbaL Venlo en VZV elkaar gelijktijdig in Noord-Limburg treffen lijken Sprengers en consorten bij een zege op de laagvlieger uit Deurningen zeker van de halve finale om de schaal.

Foto: Jaap van der Pijll

Join the discussion One Comment

Geef een reactie