“Als we twee keer winnen zijn we wereldkampioen”

By 12 december 2019Featured, Oranje, Oranje Dames

Voor de zesde keer op rij op een groot eindtoernooi heeft Oranje de halve finale gehaald. Een prestatie van formaat. Kelly Dulfer (25) en consorten vinden het tijd voor goud. “We zijn weer zó dichtbij.”

“Natuurlijk gaat een akkoordje tussen Noorwegen en Duitsland door je hoofd. Op het einde was het 30-28 en dan hoop je niet dat de Noren het laten lopen. Bij een gelijkspel waren ze ook eerste geworden. Gelukkig kwam het niet zover. De ontlading in het hotel was groot”, vertelt Kelly Dulfer.

Door overwinningen op Servië, Noorwegen en Zuid-Korea heeft Oranje de halve finale van het WK in Japan bereikt. “Voor de zesde keer op rij”, weet Dulfer. Ook tijdens het WK in 2015 was de blondine van de partij. In Denemarken verwonderde Nederland met zilver. “Maar ook dit toernooi vind ik dat we verrassen. De selectie is anders en toch plaats je, je weer bij de laatste vier. Dat maakt je heel trots.”

Vertrouwen
“We hadden na de winst op Noorwegen een supergoed gevoel over de hoofdfase, maar dat kwam er tegen Duitsland totaal niet uit. Ook tegen Denemarken hebben we ons niveau niet gehaald. Dan komt er veel druk op te staan. Gisteren hebben we laten zien dat wanneer het écht moet, dat we er staan”, vertelt Dulfer.

Op het EK van vorig jaar in Frankrijk werd ze verkozen tot beste verdediger van het toernooi. In Japan maakt Dulfer ook aanvallend steeds meer indruk. “Dat wordt ook bij de club, Borussia Dortmund, van me verwacht. Dat ik initiatief neem. Dat gaat steeds beter. Het vertrouwen neem je mee naar Oranje”, legt ze uit. Tegen Zuid-Korea bleef Dulfer’s rol beperkt tot verdedigen. “Als iets draait, moet je niet veranderen.”

Defensief
Oranje wist in tegenstelling tot de partijen tegen Duitsland en Denemarken tegen Zuid-Korea weer te overtuigen. “Zuid-Korea staat in de verdediging verder naar voren. Dat past ons beter”, analyseert Dulfer. “Duitsland en Denemarken spelen defensiever en hebben er een goede keeper achterstaan. Ook Rusland heeft zo’n dekking.”

“Misschien gaat Rusland onder de eerste druk bezwijken”

De aanstaande tegenstander is gevallen: Rusland. De enige ploeg op het WK zonder puntverlies. “Zij zullen favoriet zijn en ik hoop dat wij vrijuit kunnen spelen”, gaat Dulfer verder. “Ze hebben dit toernooi eigenlijk nog geen spannende wedstrijd gespeeld. Wij wel. Wij presteren als de druk hoog is. Ik hoop dat, dat nu weer lukt. Misschien gaat Rusland onder de eerste druk bezwijken.”

Verrassingen
“Als we twee keer winnen zijn we wereldkampioenschap”, besluit Dulfer. “Goud mist. We zijn weer zó dichtbij. Het is het toernooi van de verrassingen.”

Foto: Tina Kolthof

Geef een reactie