“Bij Voorwaarts komen ze je nog een kopje koffie brengen”

0

Promovendus Voorwaarts gaat debuteren in de eredivisie. Dat doet de dorpsclub met Maurice Feringa aan het roer. Ook hij staat aan de vooravond van zijn entree als trainer op het hoogste niveau.

Feringa krijgt de zware taak Helma Meijerman te doen vergeten in Twello. Onder Meijerman promoveerde Voorwaarts meermaals. Door de tweede plaats achter Quintus 2 in de eerste divisie stelden de oranje-zwarten promotie naar de eredivisie veilig.

“In januari kwam ik op gesprek bij Voorwaarts. Ik was een van vele kandidaten. Eigenlijk vond ik mezelf niet goed genoeg voor de eredivisie. Zo heb ik DOS uit Emmer-Compascuum al eens afgezegd. Maar het klikte vrij snel met de TC en groep. Misschien ben ik iets te bescheiden. Bij Kwiek Raalte heb ik op technisch gebied veel geleerd als trainer/coach”, opent Feringa het gesprek.

De Noordeling, als speler schopte Feringa het tot Jong Oranje, streek 25 jaar geleden neer in Amsterdam. In de hoofdstad boekte hij successen met US. Zo hielp hij de Amsterdamse club naar de eerste divisie. “Toch merkte ik dat ik terug naar het Noorden wilde. Ik heb een heel fijne tijd in Amsterdam gehad, maar de stad veranderd. Ik veranderde ook. Ik reed door rood licht en zette soms een grote mond op. Ik heb mijn huis te koop gezet en ben in Overijssel terecht gekomen.”

Trainingsintensiteit
Via de opleidingsploeg van Kwiek is Feringa bij Voorwaarts beland. “Een club uit een klein dorp met veel betrokken leden. Iedereen was meteen vriendelijk. Bij Voorwaarts komen ze je nog een kopje koffie brengen”, glimt hij. “In de groep zitten veel bescheiden meiden die hard willen werken. Ze nemen wat van me aan. Ik geloof dat er sprake is van een klik.”

“Je moet je krediet niet aan passanten verspillen”

Voorwaarts heeft tijdens het debuutseizoen in de eredivisie één doel. Feringa: “Erin blijven. Dat is simpel. Dat willen we het liefst met snel en attractief spel bereiken. Als je kijkt naar de competitie denk ik dat we voor onze concurrenten Borhave en DSVD niet onder doen. Bij Voorwaarts is de trainingsintensiteit omhoog gegaan. Daarnaast is de selectie uitgebreid naar zeventien speelsters.”

Balans
“Het is zaak voor mij om de balans binnen de club te behouden”, begint Feringa uit te leggen. “Voorwaarts heeft door de promotie wat moeten professionaliseren en dat is wennen. Zo zijn er een aantal speelsters van buitenaf gekomen. Op posities waar we versterking nodig hadden. Ik had nog meer speelsters kunnen verwelkomen, maar op die posities hadden we goede, eigen mensen staan. Je moet je krediet niet aan passanten verspillen die na een jaar weer vertrekken. Dan kun je beter talenten uit het dorp de kans geven.”


Lisa Oosterwijk is een van de nieuwelingen bij Voorwaarts. De linkeropbouwspeelster komt over van de gevallen oud-landskampioen Dalfsen. 

“Ik wil het vertrouwde gevoel bij Voorwaarts niet weggooien”, besluit Feringa. “De clubcultuur moet niet overboord. Dat weten de nieuwe speelsters. Dat is tijdens de gevoerde gesprekken nadrukkelijk naar voren gekomen. Na de training gaan ze mee de kantine in voor een drankje. Van mijn part blijven ze er slapen.”

Foto: Tina Kolthof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here