Bijpunten Oranjedames tijdens EK-kwalificatiereeks

1

De Oranjedames komen deze maand in actie tijdens de start van de EK-kwalificatiereeks. Tegen Oostenrijk en Griekenland krijgt bondscoach Manu Mayonnade in aanloop naar het WK in Japan de kans te schaven aan zijn selectie. 

De voorselectie van Mayonnade telt 23 speelsters. Een van hen is Delaila Amega. De spelmaakster is op de weg terug van een zware knieblessure. Amega zal zich voor een reeks trainingen op Papendal melden, maar keert nog voor de start van de EK-kwalificatiewedstrijden terug naar haar club TuS Metzingen.

De linkerhoekpositie blijft een van de knelpunten van Oranje. Martine Smeets is al jaren de onbetwiste nummer één op de flank. Met Zoë Sprengers (VOC) en Bo van Wetering (TuS Metzingen) telt de selectie nog eens twee specialisten op de linkerhoek. Laatstgenoemde maakte tijdens de oefenpartijen in de lente tegen Rusland veel indruk.

Cirkelpositie
Ook op de lijn moet Mayonnade nog een moeilijke knoop doorhakken. Logischerwijs hoopt de Fransman op Danick Snelder. De captain maakte na zware fysieke ongemakken tegen de Olympisch kampioen haar rentree in de nationale ploeg. Voor haar Hongaarse club Ferencvaros kwam ze in het nieuwe seizoen al in actie.

Merel Freriks (Borussia Dortmund), Tamara Haggerty (TuS Metzingen) en Nikita van der Vliet (VOC) lijken te gaan knokken om de plaats achter Snelder. Freriks maakte in 2018 als stand-in haar debuut op een eindtoernooi.

Vier kanshebbers
Ook de keuze op de rechteropbouwpositie lijkt door de hoeveelheid opgeroepen kanshebbers geen uitgemaakte zaak. Veelvoudig international Laura van der Heijden van SG BBM Bietigheim mag door prestaties uit het verleden een zekerheidje genoemd worden. Met Dione Housheer (Nykobing), Anouk Nieuwenweg (Chambray) en Tessa van Zijl (HSG Blomberg-Lippe) telt de voorselectie nog eens drie rechteropbouwspeelsters. Charris Rozemalen heeft geen uitnodiging gekregen.

Op 26 september opent Nederland de EK-kwalificatiereeks in eigen land tegen Oostenrijk. Eind november start het WK in Japan. In de poulefase van het wereldkampioenschap treffen de Oranjedames onder meer Noorwegen.

Foto: Tina Kolthof

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here