Bizar: Spaanse handballers spelen met mondkapje op

By 12 oktober 2020Buitenland, Featured

Bij een wedstrijd op het hoogste Spaanse niveau, de Liga Asobal, werd er dit weekend voor het eerst een sportwedstrijd gespeeld waarbij de spelers op het veld een mondkapje droegen.

Het was een surrealistisch beeld. In de wedstrijd tussen Ademar León en Liberbank Cantabria BM Sinfín waren de spelers verplicht om ook op het veld een mondkapje te dragen. Oorzaak hiervan was een regel van de Spaanse regio Castilla y León, waar het verplicht is om tijdens contactsporten in gesloten ruimtes een mondkapje te dragen. Dus ook op het hoogste niveau, waar de spelers iedere week getest worden.

Absurd
Trainer van Ademar León, Manolo Cadenas, liet in de Spaanse media weten dat zijn spelers moeite hadden om goed te kunnen ademen met het mondkapje op. Ook was het lastig om, vanwege de hars aan de vingers, het kapje op zijn plek te houden. Hij noemt het spelen met een mondkapje absurd en begrijpt niet dat het in sommige wedstrijden wel moet, terwijl het op andere plaatsen in Spanje niet verplicht is.

Scheidrechters
Niet alleen voor de spelers was het dragen van een mondkapje verplicht, ook de beide scheidsrechters moesten eraan geloven. Bizar detail: het mondkapje mag niet af wanneer er gefloten dient te worden. De scheidsrechters moesten het fluitje dus de gehele wedstrijd tussen de mond en mondkapje houden.

Bekijk hier beelden van de wedstrijd:

Foto: Ademar León