Broers Blaauw met zenuwen van staal

0

De een scoorde afgelopen weekend tien goals en hielp Volendam voor het eerst in lange tijd aan punten. De ander maakte in het shirt van Aalsmeer vier tellen voor het eind de 29-29 tegen Visé. Dinsdagavond staan broers Erik (22 en links op de foto) en Niko Blaauw (17) tegenover elkaar in de BENE-League. 

Wie van de twee was afgelopen weekend de grootste held?
Erik: Ik denk Niko. Als je met vier seconden een penalty maakt tegen de nummer drie uit de competitie heb je stalen ballen. Zeker wanneer je koud van de bank komt. Hij verdient daarvoor veel credits.
Niko: Ik maak één belangrijk doelpunt. Erik helpt zijn ploeg, waar het niet draait, aan de zege. Het is klasse als je zestig minuten lang belangrijk kunt zijn voor je team.

Erik is overgestapt van Aalsmeer naar Volendam. Niko is niet ingegaan op interesse uit Duitsland. Hebben jullie de juiste keuze gemaakt?
N: Ik kan niet weten of ik de boot (SG Flensburg-Handewitt wilde Niko Blaauw graag inlijven, red.) heb gemist. Ik weet wel dat ik me op mijn plek voel bij Aalsmeer. Daar focus ik me op. Ik ben nog jong.
E: De resultaten van Volendam vallen erg tegen. Dat had ik wel verwacht, maar dat het zo slecht zou lopen had ik niet voor me gezien. Toch ben ik meer dan tevreden met de stap die ik heb gemaakt. Ik maak heel veel speelminuten.

Wat is op het veld het grote verschil tussen jullie twee?
E: Een centimeter of tien? Niko is langer en heeft bij het schieten over een blok meer voordeel. Qua snelheid en inzicht komen we redelijk overeen. Misschien maakt Niko in het veld nog makkelijker en sneller keuzes.
N: Ik zou de power van Erik wel willen hebben. Zijn drive naar voren is heel knap.

Praten jullie veel over elkaars spel?
E: Wanneer we allebei thuis in Alphen aan de Rijn zijn praten we veel over handbal. We kijken elkaars wedstrijd terug en geven kritiek. Ik ben heel trots wanneer mijn broertje de krantenkoppen haalt. Kijk wat hij gezien zijn leeftijd al neerzet!
N: Erik heeft in de zomer een risicovolle stap gemaakt. Je gaat niet zo maar van Aalsmeer naar Volendam. Daar moet je goed over hebben nagedacht. Dat je dan zo belangrijk voor je nieuwe ploeg kan zijn is knap. Dat mag ook wel eens gezegd worden.
E: Ik was afgelopen weekend op de verjaardag van Nils Dekker. Linkerhoekspeler van Aalsmeer. Niemand die me met een scheef gezicht aankijkt. Beide clubs hebben de transfer in goed overleg afgerond. Ik ben via de voordeur vertrokken.

Jullie nemen allebei de strafworpen bij de club. Ook zus Riejanne heeft deze rol bij SEW in de eredivisie. Hebben jullie in de opvoeding veel onder druk gestaan?
E (lachend): Aan onze opvoeding is niets geks geweest. Een strafworp nemen is een mentaal spelletje. Ik denk dat we daar sterk in zijn. We blijven alle drie redelijk rustig.
N: Het is ook trainbaar. Je doet het niet zo maar even, maar denkt er goed over na. Aan de keukentafel hebben we het er eens met Riejanne over gehad. Zij was benieuwd hoe we dat flikten. Daarna is ze gaan oefenen en nu neemt zij ook bij SEW de strafworpen.
E: Je probeert op de keeper te wachten. Hij beweegt vaak eerder. Als je lang genoeg wacht kun je soms op het laatste moment van schotkant wisselen.

Morgen staan jullie tegenover elkaar tijdens Volendam-Aalsmeer. Spreken jullie elkaar in aanloop daar zo’n onderling duel vaker?
N: Erik woont in Amsterdam, maar was afgelopen weekend eventjes thuis. Dan plaag ik hem er een beetje mee dat het 2-0 voor Aalsmeer staat en dat het bij hen nog niet loopt.
E: Broertjes horen soms wat lelijk tegen elkaar te doen. Niko herinnert me eraan dat wanneer zij winnen dat het 3-0 staat. “Dan heb je jantje om je oren”, roept hij dan.
N: Natuurlijk hebben we het veel over deze wedstrijd. Vooral ik, omdat we hoger op de ranglijst staan. Het plagen hoort er een beetje bij.
E: Wanneer we verliezen loopt het gat tussen Volendam en Aalsmeer op tot zeven punten. Dat is veel te groot. We moeten dichtbij zien te blijven om de degradatiezone te ontlopen.

Niko, je zou je broer kunnen helpen door wat strafworpen naast te mikken…
N: Dat gaat zeker niet gebeuren. Daarvoor staat er veel te veel op het spel.
E: Één voordeel van deze wedstrijd is dat onze ouders maar naar één hal hoeven te komen. Ook wel eens lekker voor ze. Normaal doorkruizen ze heel het land om de drie kinderen te zien spelen.

Foto: Kick Spaargaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here