Column: De speeltuin van de BENE-League

10

ARBO Rotterdam, Handbal Venlo en het leeglopende E&O uit Emmen. Het zijn voorbeelden van mannenteams die in zwaar weer verkeren. En dan stijgt het aantal onberekenbare opleidingsploegen na de zomer naar vijf.

Met ingang van volgend seizoen hebben Bevo, Volendam, Aalsmeer, Quintus en LIONS een reserveteam in de eredivisie. Voornamelijk jonge gasten. Wat ik me afvraag: is de eredivisie een opleidingscompetitie? Mijn antwoord daarop is nee. Maar met maar liefst vijf opleidingsteams in de eredivisie lijkt het onvermijdelijk.

Waar ik me zorgen om maak is de eerlijkheid van deze competitie. Het is al vaker onderwerp van gesprek geweest. De opleidingsploegen die elke week naar hartelust kunnen wisselen van samenstelling. De ene week speel je tegen een veredeld jeugdteam en de andere week kan het zomaar zijn dat je tegen Robin Jansen speelt, die wat minuten moet maken na een blessure.

Competitievervalsing
Het woord competitievervalsing had ik liever niet gebruikt, maar ik ben van mening dat op deze manier de eredivisie steeds oneerlijker wordt. En dat gaat ten koste van de teams die de mogelijkheid kwaliteit uit hogere teams aan te boren niet hebben. Ik pleit dan ook voor een andere opzet van de competitie.

Er zou de afspraak gemaakt kunnen worden dat ook de opleidingsteams met zestien vaste pionnen gaan spelen om de competitie eerlijker te maken. Niet de constante wisselingen van spelers en al helemaal niet met spelers die acteren in een hogere competitie als de BENE-League.

Opleidingscompetitie
Stelt u eens voor dat aan het eind van volgend seizoen de opleidingsploegen plek één tot en met vijf bekleden. Dat zou betekenen dat de nummer zes en zeven van de competitie meedoen voor promotie naar de BENE-League. Dat is lach- en zorgwekkend.

Kijkend naar het buitenland zou een opleidingscompetitie nóg beter zijn. Zou het niet treffend zijn wanneer de tweede teams in Nederland in een eigen poultje gaan spelen? Een competitie met alleen maar opleidingsteams klinkt goed, maar lijkt – op dit moment – helaas niet haalbaar. Er komt veel bij kijken en ik betwijfel of het NHV zich hiermee bezig houdt.

Bestaansrecht
Ik hoop dat door middel van deze column mensen zullen nadenken over de situatie, want op deze manier heeft de eredivisie over een aantal jaren geen bestaansrecht meer. Steeds meer teams zullen omvallen. Terwijl de tweede teams, en dus ook de Nederlandse teams uit de BENE-League, alleen maar sterker zullen worden.

Door: Jorick de Bruijn
Foto: Tina Kolthof

10 REACTIES

 1. Dit stelt het NHV in haar missie/visieverhaal richting een tophandbalcarriere:

  • Onze nationale (jeugd)teams een optimaal programma bieden
  • Onze nationale competities vermarkten en professionaliseren (topsportcultuur)
  • De regionale Handbalscholen centraal stellen als opleidingscentrum in het traject van talenten naar hun top

  Vraag is of dit voor de vertegenwoordigende Oranjeteams zo geformuleerd is of in het belang van het succes van de clubteams in Nederland (mogelijk beide).
  Zoals je het met de reserveteams nu schetst zou de eredivisie (het hoogste niveau, platform en uithangbord) geen bestaansrecht meer hebben.
  Dat is in niemands belang.

 2. De BENE-league is het hoogste niveau en tevens uithangbord voor het Nederlands Handbal op clubniveau. Naar mijn mening heeft de Eredivisie als enige taak spelers op te leiden tot BENE-league speler. Er zijn geen prijzen te winnen, er is geen geld te verdienen en, zoals laatste jaren gebleken is, clubs kunnen geen promotie naar de BENE league realiseren. Ergo, de opleidingsteams zijn juist een pro voor de Eredivisie.

 3. Draai hem eens om: Je mag blij zijn dat de opleidingsteams het niveau omhoog halen in de eredivisie.

  Jorick dat teams omvallen heeft puur te maken met het beleid wat gevoerd wordt.
  Laten we het niet al te ver gaan zoeken, zonder Alphadeuren was houten waarschijnlijk ook maar een ploeg die uitkwam in de eerste divisie. Geld trekt spelers aan waardoor het niveau omhoog gaat. Dit is in elke sport het geval.

 4. Hi Jorick,

  “”Ik hoop dat door middel van deze column mensen zullen nadenken over de situatie, want op deze manier heeft de eredivisie over een aantal jaren geen bestaansrecht meer. Steeds meer teams zullen omvallen. Terwijl de tweede teams, en dus ook de Nederlandse teams uit de BENE-League, alleen maar sterker zullen worden”

  Alles heeft te maken met aanwas vanuit de jeugd. Diegene jongens kunnen aanzetten tot het spelen van handbal hebben bestaansrecht. Het enigste wat Eredivisie ploegen kunnen doen is zoals nu gebeurd spelers van Heiden en Ver halen tegen een fixen vergoeding per maand. Dit zodat zij een injectie krijgen aan nieuwe kwalitatieve spelers. Uiteindelijk wanneer de financiële middelen op zijn is het voortbestaan op het hoogste niveau ook onzeker te noemen.

 5. Laten we dan echter ook eens de vraag stellen, waarom de heren eredivisie nog “ere”-divisie heet. Het is gewoon de eerste divisie onder de Beneleague, noem hem dan ook zo. Het is niet het hoogste c.q. “ere” niveau. Een aantal ploegen spelen daar ook bij gratie van de oprichting van de Beneleague, dat ze zijn doorgeschoven vanuit een nog lagere klasse door het vrijkomen van plaatsen. Daarnaast, door de naam zo te houden lijkt het alsof dit niveau gelijk ligt aan de dames Eredivisie, daar waar dat wel het hoogste niveau is en dit feitelijk gelijk staat aan de Beneleague. Helaas heeft het bij de dames geen zin om een Beneleague op te richten vanwege het erg lage niveau van het dameshandbal in België. Als we het dan hebben over vermarkten, leg deze situatie maar eens uit aan potentiele sponsoren en niet-handballende mensen.

  On topic:
  Als de ledenaantallen (juist met name bij de heren) wat hoger zouden zijn, dan kun je dit soort voorstellen overwegen. Nu… De spoeling is veel te dun voor een beloftencompetitie of vaste selecties.

 6. Terugkomend:

  Rens van Kregten (AHV Achilles Apeldoorn)
  Harmen Voogt (Hurry Up)
  Jorick de Bruijn Eigen jeugdopleiding
  Luuk van Engelen Eigen jeugdopleiding?
  Joep Voermans (KV Sasja)
  Stijn Hoefnagels (Swift Arhem)
  Riemer van Markus Eigen jeugdopleiding
  Jarn van Gool (Swift Arhem)
  Job-Joël Reumer (Tachos/ Swift Arnhem)
  Jelmer Schaap (AHV Achilles Apeldoorn)
  Thies Berendsen (Swift Arhem/Hurry Up/AHV Achilles Apeldoorn)
  Bradley van den Broek Eigen jeugdopleiding

  33% komt uit eigen opleiding. Mij benieuwen hoe loyaal deze spelers zijn wanneer hun maandelijkse vergoeding teruggeschroefd wordt naar 0 per maand.

 7. Een probleem zal ook zijn, als je dit zou gaan doen, je dit ook moet doortrekken naar de andere divisies. Immers waarom zou het daar wel mogen? Ook oneerlijk als je het als eredivisieclub met een tweede in de 1e of 2e divisie wel mag. Dat geeft exact dezelfde competitievervalsing in die divisie. Als je alle tweede en lagere teams vervolgens terug gaat trekken voor een beloftencompetitie (of reserveklasse zoals bij het voetbal)… Dan hou je geen divisies meer over.

 8. Als al die tweede teams nu allemaal eens een stapje opzij doen, dan kan Aristos met de vanzelfsprekende en onvoorwaardelijke steun van zijn Ultras gemakkelijk in de bovenste regionen meedoen. Wordt het toch nog een leuke competitie. Daar zorgen onze Aristosmannen wel voor.

 9. Volgens mij is het probleem niet zozeer de vervalsing van competitie. Wel het uithollen van de piramide.

  2e teams in ere- en eerstedivisie die met 16 man en nog 4 overbodige selectievullers op de tribune op pad gaan.. Zoals volgend jaar Quintus die bijna wekelijks op handbalstartpunt aankondigen dat ze wederom een speler van enig nivo bij een club uit de regio hebben aangetrokken.

  Dat die 2e teams daar spelen en een brede selectie nodig hebben dat snapt iedereen wel maar het uithollen van de selecties in de regio helpt het handbal als geheel niet verder.

  Als het ontwikkelen van de sport voorop staat dan schieten we er niks mee op. In het geval van Quintus helpt het die club om in de onderste regionen van de Beneliga mee te doen en wie weet dit jaar zelfs in de middenmoot.. En het 2e team ook knus in de middenmoot van de Eredivisie. Hercules en HARO zijn terug bij af, WHC, EHC en DIOS kunnen hun prestatie teams aardig bij elkaar houden op basis van vriendschap en teamgeest en Hellas haalt Quintus straks op de linkerbaam keihard in met goed opgeleidde eigen jeugd. Dan verschuift de boel weer die kant op todat zij opnieuw vergeten zelf op te leiden of te vroeg jeugd gaan doorschuiven.

  De spelers die hun clubs en teams soms gemakkelijk en soms weloverwogen achterlaten nadat die jarenlang met bloed, zweet en tranen de optimale omstandigheden voor deze spelers hebben gefaciliteerd blijven, natuurlijk met uitzondering van de afgeleverde toptalenten, zonder rendement achter.

  Egoïstisch gedacht van de topclubs (nu met Quintus even als voorbeeld maar dat is vast op andere plekken ongeveer hetzelfde) en zeker in het herenhandbal onwenselijk. Tijd voor een plan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here