Column: Keepers zijn gek

1

Eens per seizoen vergeet iemand de shirtjestas – als je pech hebt tijdens een uitwedstrijd – en de persoon onder de lat heeft een steekje los. Twee zekerheden in een doorsnee sportteam. 

De meeste keepers kennen geen angst. En daar schuilt het persoonlijkheidsprobleem. Ballen suizen ontiegelijk hard tegen het net en er is één persoon in het team die in het baan van het schot staan wilt: de doelman.

“De meeste keepers kennen geen angst”

Warming-uppie? De keeper gaat wel even voor zichzelf aan de gang. Rollen, ofzo. “Andere spiergroep, weet je wel”, klinkt het. Met eindeloos rekken tot gevolg. Komt er plots een bekende de hal binnen. Gaat de keeper toch maar in de benen. Wanneer de veldspelers zijn uitgesprint raffelt de keeper het gesprekje af. “Uitgerekt, hoor”, laat hij nog even vallen, terwijl zijn teamgenoten met spoed een slokje water zoeken.

Clubfeestjes
Niemand mag in het cirkelgebied komen. Behalve de (fucking) doelman. Ze denken dat een beetje vierkante meter op het handbalveld van hen is. Geclaimd. Door die gek in dat afwijkende kleurtje. En wanneer iemand een poging doet het gebied te betreden, gaat de keeper er dolgraag met gestrekt been in. Met een opstootje tot gevolg.

“Geleuter over spelpatronen is niet aan keepers besteed”

Ook buiten het veld kennen de meeste sluitposten geen rem. Op clubfeestjes laten ze zich gaan. Geleuter over spelpatronen is niet aan keepers besteed. Ze kunnen zich stilhouden. Of beter: een extra biertje openen. En voor je het weet staat de doelman shirtloos op de bar en roept luidkeels dat alle hoekspelers mietjes zijn.

Prima zo
Keepers zijn anders. En stiekem een beetje gek. Maar dat is niet erg. Veldspelers zijn maar wat blij dat zij niet met gevaar voor eigen leven tussen de palen moeten staan. Behalve wanneer de keeper tussen twee oefeningen door ‘eventjes’ een bal op doel wil gooien. Hoog over. Belachelijk sprongschot. Het is prima zo.

In de nieuwste editie van Handbal Inside Magazine komt het platform met een kersverse rubriek op de proppen: ‘Keepers zijn gek’. Veldspelers komen aan het woord en vertellen verhalen over bonte keepers uit hun (oud-)team. 

Foto: FotoReza

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here