De basisplek van Polman: De gegadigden

By 3 augustus 2020Featured, Oranje, Oranje Dames

International Estavana Polman is door een kruisbandblessure lang uitgeschakeld. Dat is een aderlating voor haar club Team Esbjerg én Oranje. Wie moet de basisplek van de ster van Nederland overnemen op het EK dat in december wordt gehouden?

Abbingh – Polman – Van der Heijden. Of Abbingh en Polman omgekeerd. Een van de bekende recepten voor de wereldtitel. Al jaren een betrouwbaar drietal, maar Trondheim – waar de Oranjedames de poulefase van het Europees kampioenschap afwerken – komt voor Polman te vroeg.

Door de blessure en afwezigheid van de Arnhemse moet bondscoach Manu Mayonnade schakelen. Wie gaat Polman in de basis vervangen? Dekkingspecialist Kelly Dulfer kan mee naar voren. Ook de keuze voor spelmaker Delaila Amega ligt voor de hand.

Inger Smits
Of biedt de situatie kansen voor jongeling Larissa Nusser? De Limburgse heeft een uitstekend jaar bij Kobenhavn Handbold achter de rug en mocht ook in Japan invallen. Zelfs vanaf de rechteropbouw maakte Nusser, net als Jessy Kramer, doelpunten.

Inger Smits (foto) wacht al een tijdje op haar beurt. De opbouwspeelster maakt over de grens in Duitsland een goede indruk. Door hevige concurrentie, bijvoorbeeld op de linkeropbouwpositie, kweekte Smits in het shirt van de nationale ploeg veel zitvlees.

Meervoudig winnaar van de Champions League
Na de uitslag van de scan van Polman laaide één naam snel op. Die van Nycke Groot. Anderhalf jaar geleden is de meervoudig winnaar van de Champions League gestopt bij het Nederlands team. Gaat de Franse bondscoach van Oranje door de blessure van Polman nog eenmaal op de deur van Groot kloppen?

Positiegenoten Harma van Kreij (RK Krim Mercator) en Myrthe Schoenaker (HSG Blomberg-Lippe) maakten de laatste keren ook deel uit van de verschillende voorselecties van Oranje. Eerstgenoemde komt net als vorig seizoen in Sloveense dienst weer uit in de Champions League. Na een productief jaar heeft Schoenaker een transfer van VfL Oldenburg naar de subtop van Duitsland gemaakt.

Foto: Tina Kolthof