Column: De Limburge hegemonie

4

Het Limburgse handbal kent een rijke geschiedenis. Ooit was het Sittardia dat met 18 landstitels, 7 beker overwinningen en 4 Supercups lange tijd de dienst uitmaakte op de Nederlandse handbalvelden. En dat was niet de enige Limburgse club die zijn stempel drukte. Ook V&L, BFC, Blauw – Wit, Iason, Marsna, Ceasar en Loreal waren op hoog niveau actief.

Advertentie

Sittardia, V&L en BFC bleven uiteindelijk over in de top, maar de hoogtij dagen waren wel voorbij. Aalsmeer en Volendam deelden meer dan tien jaar lang de lakens uit en in Zuid–Limburg ontstond het idee dat drie topclubs op steenworp afstand van elkaar geen haalbare kaart was. In 2008 bundelden de clubs in het Zuiden hun krachten en met succes. Fusieclub OCI/Lions is de afgelopen jaren zonder enige twijfel de meest succesvolle herenclub van Nederland.

Ontwikkeling
Maar zoals zo vaak kruipt het handbalbloed in Limburg waar het niet gaan kan. Lions en Bevo zijn toonaangevend in de BENE-League, op de voet gevolgd door hun opleidingsteams die evenals provinciegenoten HandbaL Venlo/Swift 2000 uitkomen in de eredivisie. BFC uit Beek komt daar in het seizoen 2017-2018 bij. Meervoudig landskampioen Sittardia speelt een treetje lager in de eerste divisie. Het is naar mijn mening tekenend voor de ontwikkeling die het Limburgse handbal opnieuw doormaakt.

“Soms ben je samen sterker dan alleen”

Het succes is grotendeels te danken aan de samenwerkingen van de verenigingen en tegelijk ook het lef om daarmee te breken, of te kiezen voor een gedeeltelijke samenwerking met de mogelijkheid om wel op eigen benen te staan. Daarom pleit ik ook voor meer van deze soortgelijke constructies in alle delen van het land. In het Zuiden wordt het goede voorbeeld gegeven. Ja, dit gaat met vallen en opstaan, maar niet geschoten is altijd mis. In het Noorden, Oosten, Westen en midden van het land moet men maar eens goed gaan nadenken over de toekomst van hun club, want soms ben je samen sterker dan alleen.

Beekse Fusie Club
Los van dit alles was voor mij de promotie van de mannen van BFC opvallend. Ik zou bijna willen zeggen: de patriotten van BFC. Want de Beekse Fusie Club heeft met twee promoties op rij de achtervolging ingezet op de andere clubs in Limburg. Toen BFC tweede werd in de tweede divisie kregen zij de kans om te promoveren met de voorwaarde dat er gebroken zou worden met de samenwerking die ze hadden met Lions. Ze grepen die kans met beide handen aan en zijn ook dit seizoen weer gepromoveerd. Naar de eredivisie! Het mooie is dat dit met jongens gebeurt die hun “roots”’ bij de groen/gelen hebben liggen. Met jongens als Robin Verjans, Teun Lemmens en Freek Janssen die lekker willen ballen bij BFC.

“er is iets moois gaande in Beek”

BFC-coach Nick Onink had dit seizoen als doelstelling zich snel veilig te spelen en van daaruit verder te kijken. Voorzichtige uitspraken om de druk van de ketel te houden, maar kijkend naar de selectie was het kampioenschap als doelstelling ook geen gekke keuze geweest. De mix van jong en ervaren maakt dat BFC misschien komend seizoen in de eredivisie ook hoge ogen kan gaan gooien. Dat Rik Elissen heeft getekend in Beek is misschien wel het meest veelzeggend, er is iets moois gaande in Beek en het is pas net begonnen.

Voorspelling? Over 5 jaar BFC tegen Lions in een best-of-three voor het landskampioenschap. Wie zal het zeggen. De slapende reus uit Beek is wakker en zal niet snel meer rusten.

Door: Jorick
Foto: Ronald Jans

4 REACTIES

 1. Ik denk dat de ontwikkeling breder is. Op meerdere plaatsen in Nederland zijn clubs die zich op een alternatieve manier omhoog werken. Denk aan Nieuwegein, DIOS, Aristos en Venlo. BFC hoort ook in dit rijtje wat mij betreft. Weinig trainen met ervaren gasten en zo toch hoog kunnen spelen.

 2. Er zijn teams die heel veel trainen en geen stap verder komen, er zijn clubs die beperkt trainen en in 1e en eredivisie trainen.
  Wat brengt het Nederlandse handbal verder op termijn? Met 4 tot 5 uur trainen meedoen of met 8 trainingsuren niet meedoen?
  Ik denk dat 10 uur per week structureel beter werkt, maar zie ook steeds meer spelers afhaken die niet meer dan 3x per week willen trainen. Handbal moet leuke hobby blijven dus zal de top steeds smaller worden. Over 3 a 4 jaar hooguit 6 teams die permanent niveau beneleague halen. Ik zeg bewust “teams” want de door samenwerkinngvormen te realiseren kunnen een beperkt aantal teams overblijven van spelers met dezelfde (top)ambities.
  Het meest gekke is dat er aan dameskant helemaal niets gebeurd om tot een echte competitie te komen en vervolgens wel zeuren dat de meiden te jong naar het buitenland gaan.
  Heb idee voorbij zien komen om met samenwerkingsvormen een nieuw competitie te vormen. Lijkt me wel wat… maar individuele clubs zullen hier eigen belang bovven handbalbelang zetten.

 3. We moeten er voor waken dat de top van het herenhandbal niet te smal wordt. In de breedte is eigenlijk al niks meer over en dat zal zeker steeds meer gevolgen gaan hebben voor de top. De opkomst van BFC is natuurlijk heel sprookjesachtig, maar het handbal gaat er niet verder meekomen. Het niveau van de eredivisie is gewoon niet goed en dat komt mede doordat alle kwaliteit steeds meer naar een steeds smallere top wordt getrechterd. Samenwerkingsverbanden zullen daar helaas nooit verandering in brengen. Daarvoor vinden, zoals terecht wordt opgemerkt, de meeste clubs hun eigen belang te belangrijk.

 4. Denk dat we ons vooral moeten afvragen wat het handbal echt verder brengt. Als bfc inderdaad de BOT gaat halen door met drie keer trainen Lions leeg te halen is dat een slechte zaak. Je ziet het nu ook in België. Meer geld, weinig trainen. Het handbal gaat er kapot van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER