Er gloort hoop voor de Oranjemannen

0

Met de overwinning op Turkije zijn de Oranjemannen twee zeges verwijderd van de play-offs voor een WK-ticket. Er gloort hoop voor de nationale mannenploeg. 

Het NHV mikt op het uitgebreide EK in 2020, maar wil buitenkansjes niet laten schieten. Het wereldkampioenschap in 2019 behoort tot de mogelijkheden. “Als we een minder sterk land als Polen of Wit-Rusland loten”, voegt Bobby Schagen in De Volkskrant een kanttekening toe.

Polen
Onder leiding van de vorige bondscoach, Joop Fiege, strandde Oranje een aantal keer tijdens de allerlaatste fase van een kwalificatiereeks. Zo was Polen in een tweeluik te sterk. Maar in het thuisduel met het topland in 2016 beet Nederland door een verrassende zege voor het eerst van zich af.

“DE GROOTSTE TALENTEN WORDEN NAAR PAPENDAL GEHAALD”

Voor de beslissende fase van de WK-kwalificatiecyclus ging de nationale mannenploeg op trainingskamp in Letland. Langzaam is er ook voor de Oranjemannen, die Polman en consorten zien schitteren eindtoernooien, meer mogelijk. Schagen in de landelijke krant: “Dan kun je patronen oefenen en inslijpen.”

HandbalAcademie
Tijdens de beide ontmoetingen met Turkije gaf bondscoach Richardsson vertrouwen aan opkomende jongelingen als Dani Baijens, Ephrahim Jerry en Kay Smits. Manager Topsport van het NHV Paul van Gestel hoopt door de komst van een HandbalAcademie voor mannelijke talenten op nog betere doorstroom.

“De academie gaat er precies hetzelfde uitzien als die van de vrouwen”, laat Van Gestel optekenen in De Volkskrant. “De grootste talenten worden naar Papendal gehaald en gaan acht keer per week trainen. Het ideale scenario is dat zij drie of vier jaar blijven en vervolgens uitstromen naar een van de vier tot zes topclubs in Nederland met een professioneel programma.”

Vierentwintig landen
Het EK van 2020 gaat vierentwintig in plaats van zestien landen tellen. Hét moment van Nederland om van de beet tegen Polen een blijvende – Suarez-achtige – afdruk te maken. “Ik weet zeker dat we daar iets te zoeken hebben”, besluit Schagen. “Al zullen we niet meedoen om de medailles.”

Foto: Jaap van der Pijll

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here