Gerrie Eijlers kan eindelijk vier dagen vissen op zee

0

Klaar. Basta. Het is gedaan. Het hoge woord is eruit: Gerrie Eijlers (40) stopt. 

Op het EK in Trondheim hield hij de deur nog op een kiertje, maar de doelman van Oranje en Volendam heeft de knoop doorgehakt. “We waren met het Nederlands team nog in de race voor het WK in 2021. Daar dacht ik over na. Nu dat van de baan is, heb ik besloten te stoppen”, opent Eijlers het gesprek. 

In 2003 vertrok Eijlers naar Duitsland. Onder de lat bij SC Magdeburg, van 2009 tot en met 2014, maakte de in Amsterdam geboren Volendammer zijn beste jaren mee. “Vooral van de Europese wedstrijden heb ik genoten. Kiel-thuis, Flensburg-thuis. In de eigen arena waren we erg goed. We wonnen nog wel eens van heel grote ploegen. Ook zie ik dat als mijn beste tijd onder de lat.”

Sfeer
Drie jaar geleden keerde Eijlers terug in het oranje van Volendam. Vorig seizoen won de goalie van Oranje de beker. “Ik ben doorgegaan tot het EK”, geeft hij toe. “Het eindtoernooi in Trondheim met Oranje zie ik als kroon op mijn werk. Je doet het toch met je eigen land, met jongens waar je al twintig jaar mee optrekt. Maar de sfeer tijdens zo’n EK is niet te vergelijken met die in de Bundesliga. Die is ongeëvenaard.” 

“Het eindtoernooi in Trondheim met Oranje zie ik als kroon op mijn werk”

“Door corona is dit allemaal erg abrupt gegaan. Dat is apart. Maar van de vrije tijd die ik door het virus heb gekregen, normaal ben ik iedere dag van de week bezig met werk en handbal, geniet ik. Ik hou van klussen en vissen. Vorige week ben ik vier dagen gaan vissen op zee”, zegt Eijlers met een glimlach. 

HandbalAcademie
Sinds een aantal maanden mag hij zich talententrainer op Papendal noemen. “Dat doe ik eens in de week. De andere keeperstrainingen worden gedaan door Patrick Jordaan. Ik moet eerlijk zijn: ik vind het mega leuk”, is Eijlers opgewekt. “Die jongens en meiden van 16 tot 18 zijn net zo gek als ik vroeger was. Ze willen er alles voor geven en zeiken niet. De trainingsmogelijkheden op de HandbalAcademie zijn enorm. Heel goede programma’s. Kracht, conditie, alles zit erin.”

Op de HandbalAcademie wil Eijlers de talenten veel meer dan de juiste technieken leren. “Het is belangrijk dat je als keeper weet dat je heel belangrijk kunt zijn. Dat heeft mij altijd zo’n kick gegeven. Je kunt als doelman als ware beter zijn dan je tegenstander. Je stopt ballen, er wordt tegen je op gekeken. Dat is heel gaaf.”

Bang
Onder de lat handelde Eijlers altijd stoïcijns. “Bij keepen moet je mentaal sterk zijn. Je moet zorgen dat je boven de mensen staat waartegen je speelt. Ze moeten een beetje bang voor je zijn”, zegt de oud-international met een grijns. “Ik heb altijd geprobeerd af te dwingen waar mensen schieten. Dat kan door je goed voor te bereiden en samen te werken met de dekking. Dat is heel belangrijk.”

“Nee, je moet als keeper alles in eigen handen hebben”

“Zeker tijdens mijn topjaren in Duitsland was mijn dagafloop altijd hetzelfde. Veel rust. In de week trainde ik zo dat ik me goed voorbereidde op de tegenstander. Ik heb altijd veel video gekeken. Ik wilde altijd al visualiseren hoe de wedstrijd, en vooral de schoten die ik op me afkreeg, zou verlopen. Dan voel je toch dat je alles in eigen handen hebt”, aarzelt Eijlers even. “Nee, je moet als keeper alles in eigen handen hebben.”

HT4-diploma
Na 120 interlands en 14 jaar in Duitsland zit het erop voor de geliefde goalie. “Het besef komt wanneer iedereen weer naar de hal moet. Wanneer ik de bus uit Volendam zie vertrekken”, besluit Eijlers. “Het contact met mensen ga ik het meest missen. Het samen trainen, toewerken naar een wedstrijd en winnen. Gelukkig ben ik in de afrondende fase van mijn HT4-diploma, geef ik regelmatig keeperclinics en wil ik me verder in het mooie handbalwereldje begeven. Ik ben nog helemaal niet weg.”

Foto: FotoReza

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here