Habo ’95 op karakter naar belangrijke thuiszege

Habo ’95 1 – Havas 1: 13-16 (31-28)
Afgelopen weekend stond voor de heren van Habo de laatste wedstrijd 2015 op het programma. Desalniettemin niet onbelangrijk want naaste concurrent Havas (Almere) kwam op bezoek in sporthal De Burcht. Voorafgaande aan deze wedstrijd bevond Habo zich op de 10e plaats en Havas één punt hieronder op de 11e plaats. De eerder gespeelde uitwedstrijd werd door Habo goed begonnen met een voorsprong van enkele doelpunten in de eerste helft. De tweede helft zou echter dramatisch verlopen en met een geflatteerde 36-26 nederlaag kon Habo weer huiswaarts keren. Aangezien de laatste wedstrijden veel verrassende uitslagen te noteren zijn zit het onderaan de ranglijst van deze 1e Divisie heel dicht op elkaar. Nummer-14 en laatst Swift 2000 staat maar 2 punten onder Habo, terwijl Habo bij een winstpartij zou kunnen stijgen naar de 9e plaats. Dit geeft wel aan hoe gewaagd veel teams aan elkaar zijn en dat de vorm van de dag een hele bepalende factor is in deze.

Ondanks de grote belangen begon Habo veel te slap en ongeïnspireerd aan de wedstrijd. Vooraf werd nog duidelijk gewezen op de gevaren van Havas, toch keek Habo binnen enkele minuten al tegen een 0-3 achterstand aan. In de aanval was het ook niet overtuigend en werden verkeerde keuzes gemaakt om de offensieve Almeerse dekking te doorkomen. Habo kon dus meteen aan de bak. In de aanval werd er nu wel enkele malen succesvol door de Almeerse verdediging heen geprikt. Aan de andere kant bleef het moeite houden met het aanvalsspel van de tegenstander. Eén tegen één beschikt Havas ook over enkele zeer rappe en behendige spelers, die het de verdediging van Habo erg lastig wisten te maken. Halverwege de eerste helft liep Havas zelfs uit naar een 6-12 voorsprong en zag het er voor Habo niet al te best uit. Het tweede gedeelte van de eerste helft toonde Habo gelukkig verbetering. Het begon te knokken in de dekking en liet de Almeerders niet meer zover komen. In de aanval was het ook enkele malen op rij succesvol, waardoor de achterstand werd verkleind naar 9-12. Het vervolg van deze eerste helft zou Habo op dit gaatje blijven hangen, maar liet het zien het nog niet opgegeven te hebben. De rust werd bereikt bij een 13-16 tussenstand.

De tweede helft werd door beide teams weer doelpuntrijk begonnen. Habo kon echter niet voorkomen dat gemaakte fouten in de eerste helft zich in de tweede helft herhaalden. Bovendien lieten de scheidsrechter al de gehele wedstrijd een warrige indruk achter en was het deze fase helaas veel tegen Habo gericht. Lichte overtredingen werden met 2-minutentijdstraffen bestraft, terwijl zwaardere vergrijpen vaak met alleen een vrije worp afgedaan werden. Habo verloor in deze fase Coen van der Horst met een derde 2-minutentijdstraf en dus een rode kaart. Een licht tikje en veel theater bij de tegenstander verblindde de scheidsrechters en deze werden dan ook op veel boegeroep getrakteerd. Voor Havas was er halverwege de tweede helft nog weinig om zich zorgen over te maken met een 20-24 tussenstand. Daarna was het lek boven bij Habo. De dekking herstelde zich, Havas bleef het proberen met veel passeeracties maar liep steeds tegen een muur van Habo-spelers aan. Daarnaast sleepte keeper Patrick Prijs zijn team er mede doorheen met enkele fraaie reddingen. In de aanval bleef Habo kansen creëren en was het Koen Vink die vanaf de rechteropbouw zijn team bij de hand nam. De achterstand werd in mum van tijd goed gemaakt en bij 27-26 stond Habo voor het eerst op een voorsprong. De Almeerse coach raakte in paniek en belegde meteen een time-out en hiermee te proberen Habo uit haar spel te halen. Dit leek even het gewenste effect te hebben. Habo maakte enkele foutjes en stond binnen mum van tijd weer op een 27-28 achterstand. De slotfase was het echter weer geen doorkomen meer aan. Habo maakte snel de gelijkmaker en zag bij Havas de moed in de schoenen zakken. In de absolute slotfase denderde Habo uiteindelijk door naar een 31-28 eindstand.

Ondanks de zwakke eerste helft liet Habo zien over karakter te beschikken en overrompelde het Havas totaal in de tweede helft. De overwinning werd met luid gejuich
van de tribunes begroet. Habo houdt hiermee Havas onder zich en blijft knap meedraaien in deze 1e Divisie. Na de jaarwisseling start Habo op 10 januari met een uitwedstrijd tegen Aalsmeer 2. Medekoploper en dus één van de titelkandidaten in deze competitie. Voor nu alvast fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toegewenst!

Tekst: Habo’95

Join the discussion 2 Comments

• freedom schreef:

It’s going to be finish of mine day, but before ending I am reading this enormous article to increase my knowledge.|