Het Eindrapport: Clubs uit BENE-League ontvangen cijfer

0

In ‘Het Eindrapport’ ontvangen de zes Nederlandse clubs uit de BENE-League een cijfer voor 2018. Hoe is het kalenderjaar verlopen? Zes journalisten hebben gewikt en gewogen.

Club: Aalsmeer
Journalist: Stijn Steenhuis, Handbal Inside
Rapportcijfer: 7.5

Het finaleweekend van de BENE-League. De landstitel. Een bekerfinale. Winst in de Supercup. Aalsmeer kan terugkijken op een uitstekend kalenderjaar. Coach Bert Bouwer heeft de Noord-Hollandse veelvraat van weleer – waar goede spelers als Remco van Dam, Samir Benghanem en Tim Bottinga actief zijn – weer op volle toeren laten draaien. Na een dip in de herfst is Aalsmeer terug te vinden op de vijfde plaats in de BENE-League, waarmee het minstens twee plaatsen te laag staat.

Club: Bevo
Journalist: Ingrid Lemmens, De Limburger
Rapportcijfer: 7

Met beperkte financiële middelen en een smalle selectie mag Bevo niet ontevreden zijn over 2018. De Final Four van de BENE-League en de finales om het landskampioenschap werden nipt gemist, maar de ploeg van trainer Jo Smeets won wel voor de eerste keer in de clubhistorie de beker. Het nieuwe BENE-League seizoen begon dramatisch voor Bevo met vier nederlagen op rij, maar inmiddels is Bevo al negen wedstrijden ongeslagen met als hoogtepunt de overwinning op koploper Achilles Bocholt.

Club: LIONS
Journalist: Tom van der Wilt, De Limburger
Rapportcijfer: 6

LIONS maakt, afgemeten naar ambitie en kwaliteit van de selectie, een teleurstellend seizoen door. De regerend landskampioen en bekerwinnaar greep naast alle prijzen. Wel haalde het op het tandvlees twee finales (landskampioenschap en BENE-League), die het kansloos verloor en werd het in de halve finales van de beker uitgeschakeld door Bevo. Ook in het nieuwe seizoen gaat het tot dusverre moeizaam. De ploeg verloor al vier keer in de competitie en moet oppassen dat het de Final Four niet gaat missen.

Club: Volendam
Journalist: Sonny Sier, Noordhollands Dagblad
Rapportcijfer: 6

De feiten liegen er niet om: Volendam haalde niet de Final4, werd uitgeschakeld in de kwartfinale van de beker en greep naast een finaleticket om de landstitel. Ook in het lopende seizoen maakt de ploeg van trainer Peter Portengen, ondanks de komst van onder andere international Robin Jansen, nog geen stabiele indruk. Aan de Volendammers de taak om in 2019 de titelaspiraties waar te maken.

Club: Hurry-Up
Journalist: Sjoerd Jansen, Dagblad van het Noorden
Rapportcijfer: 6

Na een geslaagde strijd tegen degradatie en een achtste plek in de BENE-League vorig seizoen moest het fris aangetreden trainersduo Tim Remer en Manuel Kremer veel nieuwe spelers inpassen. Dat gaat, gepaard met een andere snellere en agressievere speelstijl, niet van een leien dakje. De Zwartemeerders worden in het huidige seizoen getypeerd door wisselvalligheid. Soms met heel goede wedstrijden tegen teams die veel hoger op de ranglijst staan, maar ook door onverklaarbare nederlagen, zoals tegen nummer laatst Quintus. Maar de potentie om goed te presteren is er. Ook dat heeft het team, zoals in de Europese return tegen het sterke Madeira, aangetoond.

Club: Quintus
Journalist: Peter Lotman, AD
Rapportcijfer: 5

Oud-trainer Jos Klepke tegen rapporteur Lotman: “Vorig seizoen hadden we een vaste groep waarmee we speelden. Nu hebben we ineens veel meer variatie. Dat is wennen. Aanvallend moet het scherper. Er is te veel balverlies en daardoor krijgen we te veel makkelijke tegendoelpunten. Het niveau van vorig jaar hebben we nog niet gehaald. Ook mentaal merk je dat het zwaar is na een derde seizoen met veel verliespartijen.”

Foto: Tina Kolthof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here