Hoofdrolspelers: Baijens durft te dromen

By 27 december 2018december 28th, 2018Buitenland, Duitsland, Featured, Heren Oranje, Oranje

In ‘Hoofdrolspelers’ kijken we met landgenoten die opvielen in 2018 terug op het kalenderjaar. De carrière van Dani Baijens raakte in een stroomversnelling. Zo maakte de jonge international namens SG Flensburg-Handewitt zijn debuut in de Champions League.

Via Volendam kwam Dani Baijens in de zomer van 2017 bij de opleidingsploeg van SG Flensburg-Handewitt terecht. Na opvallende optredens namens de reserves in de derde Bundesliga mocht de Rotterdammer in de midweek aansluiten bij de trainingen van het vlaggenschip. “Dat gaat de ene keer beter dan de andere, natuurlijk”, vertelt Dani Baijens. “Het is de wereldtop. Niet te vergelijken met Nederland. Daar moet je toch maar je hoofd boven water houden.”

Positieve feedback
En dat lukte Baijens. Waar hij ook namens de nationale ploeg steeds beter ging spelen, werd hij in 2018 plots overgeheveld naar het eerste team van SG Flensburg-Handewitt. “Ze hadden personele problemen op de middenopbouwpositie. Ik wist dat het een belangrijke periode zou gaan worden”, gaat Baijens verder. “Ik kreeg een kans. Echt zenuwachtig werd ik er niet door. Ik zou geen zestig minuten maken, maar kreeg de kans om me dagelijks te meten met de wereldtop. Vrij snel kreeg ik positieve feedback van de hoofdtrainer. Dat maakt het makkelijker om tussen al die grote namen te staan.”

“De manier waarop ze in dit land handbal beleven werkt erg motiverend”

Na zijn debuut in de Bundesliga volgden snel goals in de sterke competitie in Duitsland. “De manier waarop ze in dit land handbal beleven werkt erg motiverend. Je gaat er harder door trainen en doet meer krachttraining. Iedereen om je heen doet dat. Het helpt je erg vooruit. Het is je vak. Dat is iets wat ik als kind altijd gewild heb.”

PSG
“Het allervetst was het spelen in de Champions League”, glundert Baijens. Tegen RK Celje Pivovarna Lasko uit Slovenië maakte de spelmaker zijn eerste minuten in het kampioenenbal. “En de week daarop scoorde ik. Dat is echt heel vet. Je komt tegenover ploegen als PSG te staan. Dat het af en toe zo snel gaat is eigenlijk alleen maar mooi.”

Onlangs stapte Baijens per direct over naar TBV Lemgo. “In de zomer waren er al aanbiedingen uit de tweede Bundesliga. Toen heb ik, ondanks dat ik voornamelijk in actie kwam voor de opleidingsploeg, besloten te verlengen bij SG Flensburg-Handewitt. Dat heeft me uiteindelijk mijn debuut in de Champions League opgeleverd. Toen TBV Lemgo aanklopte, heb ik besloten toch over te stappen naar een andere Bundesliga-club. Uit gesprekken bleek dat Flensburg me de transfer gunde. Binnen een week was alles geregeld.”

A-ploeg
Bij de middenmoter mikt Baijens op meer speeltijd op het hoogste niveau in Duitsland. “De eerste weken zijn vlekkeloos verlopen. Natuurlijk is het wennen, maar de club en mijn teamgenoten hebben me goed opgenomen. De faciliteiten bij Lemgo zijn perfect. Het is een beetje een familieclub.”

Met ervaring in de Bundesliga en Champions League op zak weet Baijens steeds vaker voor de nationale ploeg potten te breken. Zo werd in oktober aan de hand van de Rotterdammer in Sittard Estland op de pijnbank gelegd. “Toen ik nog voor Volendam speelde mocht ik voor het eerst meedoen bij de A-ploeg. Vooral op fysiek gebied liep ik achter, waardoor ik handballend tekort kwam”, vertelt Baijens. “Na een aantal maanden in Duitsland moest ik me weer melden bij Oranje. Voor het eerst kon ik, op veel verschillende manieren, meekomen. Nu durf ik te stellen dat ik ook bij het Nederlands team van waarde kan zijn.”

Stempel
De rappe stappen van Baijens in Duitsland zijn opmerkelijk. Samen met spelers als Luc Steins en Kay Smits maakt hij naam als talent uit Nederland. “Als Nederlander loop je vaak een streepje achter”, spreekt Baijens zich uit. “Je hebt geen bekende naam, speelt geen EK’s of WK’s. Een speler als Bobby Schagen is een erg goede hoekspeler, maar topclubs zien hem niet staan. Doordat steeds meer jonge spelers uit Nederland naar het buitenland vertrekken verandert het beeld. Wanneer we met Oranje ons ook nog eens plaatsen voor een groot eindtoernooi zijn we helemaal van het stempel af.”

“Je hebt geen bekende naam, speelt geen EK’s of WK’s”

Na de jaarwisseling heeft Baijens twee dromen. “Ik wil basisspeler worden bij TBV Lemgo”, besluit hij. “En ik hoop dat we ons met Nederland gaan plaatsen voor het EK in 2020. Ik heb dit jaar gemerkt dat het snel kan gaan en dat dromen uitkomen. Daardoor durf ik tegenwoordig écht te dromen.”

Foto: FotoReza