Hoofdrolspelers: Schaal én medaille voor ‘allrounder’ Dulfer

0

In ‘Hoofdrolspelers’ kijken we met landgenoten die opvielen in 2018 terug op het kalenderjaar. International Kelly Dulfer (24) werd in de lente kampioen van Denemarken. Een aantal maanden later schitterde ze namens Oranje op het EK in Frankrijk. 

In de goud-zwarte kleuren van København Håndbold greep Kelly Dulfer in de lente ten koste van finalist HC Odense de titel van Denemarken. “Een bevestiging dat je als speelster en vooral als ploeg de juiste keuzes hebt gemaakt”, vertelt Dulfer. Ook land- en teamgenoten Debbie Bont en Myrthe Schoenaker deelden in de feestvreugde.

In de Deense hoofdstad is Dulfer ook aanvallend zeer waardevol. Als linkeropbouwer bestormde ze de topschutterslijst van de sterke HTH Go Ligaen. Ook bij haar vorige club VfL Oldenburg heeft ze laten zien veel doelpunten te kunnen maken. “Bij Kopenhagen werd ik in het begin veel in de verdediging ingezet. Later kreeg ik ook een kans als opbouwspeler”, vertelt Dulfer enthousiast.

Cirkelpositie
Met de kampioensschaal op zak meldde Dulfer zich in november bij de nationale ploeg. In voorbereiding op het EK in Frankrijk kreeg Oranje het slechte blessurenieuws van Danick Snelder te horen. “Vrij snel kreeg ik te horen dat ik, samen met Jessy Kramer, een grote rol op de cirkel zou gaan krijgen. We hebben er op Papendal veel en goed op getraind. De andere speelsters hebben door het geven van veel tips geholpen. Zo heb ik geleerd op de cirkelpositie altijd naar de bal te blijven kijken.”

Tijdens het openingsduel op de eindronde maakte Dulfer met vijf goals en nul missers veel indruk. “Ja, dat was heel fijn. Doordat het tegen Hongarije meteen goed ging, kreeg ik meer vertrouwen. Daarnaast wist iedereen dat het niet mijn positie is, waardoor fouten maken minder erg is.”

Derde plaats
“Eigenlijk was het in veel opzichten een vreemd EK”, lacht ze. “Eerst valt Danick (Snelder, red.) weg en op het EK moesten we het opeens zonder Nycke (Groot, red.) doen. Dat ik de ploeg dan kan helpen als cirkelspeelster maakt het af. Meer dan ooit hebben we voor elkaar klaar gestaan. We hebben heel hard gevochten. De medaille is een heel mooie beloning.”

“Eigenlijk was het in veel opzichten een vreemd EK”

Door een slotzege op Roemenië eindigde Nederland op de derde plaats. “De ontlading was groot. Voor veel meiden was het misschien wel het zwaarste toernooi. Voor mij, qua belasting, zeker. Vaak maakte ik mijn meeste minuten als verdediger. Nu moest ik ook mee naar voren. Ik heb heel veel mogen spelen. Het brons voelde als een medaille met een gouden randje.”

All Star Team
Als blokker verkreeg Dulfer een plaats in het All Star Team. Een jaarafsluiting in stijl. “Leuk, maar vooral, omdat er veelal gekeken wordt naar doelpuntenmakers. Dat je dan als dekkingspeler opvalt is mooi”, blijft de lange blondine koel. “En omdat ook in de aanval speelt en scoort krijg je iets meer media-aandacht.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here