Housheer moet weer onderaan beginnen: “Vind dat wel lekker”

Nykøbing FH heeft Dione Housheer gepresenteerd. Het toptalent gaat op 18-jarige leeftijd een nieuwe stap maken in haar wonderlijke carrière. 

In 2015 speelde Housheer met Fortissimo in de eerste divisie. Drie jaar later, met twee kampioensschalen op zak, gaat ze Succes Schoonmaak/VOC inruilen voor het Deense Nykøbing. “Ik ben daar op stage geweest en heb veel gesprekken gevoerd met de coach”, vertelt Housheer over haar transfer. “Terug in Nederland was het afwachten. Wilde Nykøbing me hebben?”

Handbalscholen
In het huidige Champions League-seizoen moest Nykøbing in de hoofdfase buigen voor latere halve finalisten Rostov Don, CSM Bucuresti én Györi. In de Deense competitie miste de topclub plaatsing voor de laatste vier op een punt. “Ze waren erg enthousiast geworden van mijn proeftrainingen. Het is een hecht team, met ervaren speelsters en waar ruimte is voor creativiteit”, klinkt het verstandig uit de mond van Housheer.

“Het is een hecht team, met ervaren speelsters”

Even knijpen. Het talent uit het nietige Ulft werd onlangs pas achttien. Haar HBO-studie Sportkunde, eerstejaars, moet met de transfer even wachten. “Ik ben vroeger met handbalscholen veel in Denemarken geweest”, legt ze haar keuze uit. “Ik dacht altijd ‘hier zie ik mezelf wel spelen’. De Bundesliga is vaak fysieker, daarom ging mijn voorkeur uit naar Denemarken.”

A-team
Nog geen week na het uitlekken van haar overstap maakte het hart van Housheer opnieuw een sprongetje toen ze bij de elf, zekere, speelsters van de Oranjedames hoorde. “Dat verbaasde me heel erg”, lacht de Gelderse rechteropbouwspeelster. “Ik weet dat ik lekker ga, maar de eredivisie is een heel ander niveau dan het Nederlands A-team. Fijn dat hard werken wordt beloond.”

“Ik wil meer uitgedaagd worden”

Na het WK in Hongarije met Jong Oranje maakt Housheer zich op voor het vertrek naar Denemarken. “Ik ben toe aan totaal wat anders. Ik wil me verder ontwikkelen en leren van mijn teamgenoten en de staff bij Nykøbing. Ik merk dat het in Nederland op is en dat het me te makkelijk af gaat. Ik wil meer uitgedaagd worden”, is de jonge international stellig.

Kippenvel
“In een nieuwe omgeving en sterke competitie ga ik iedere dag uitgedaagd worden. Ik begin weer onderaan. Vind dat wel lekker. Dan moet ik me weer omhoog werken”, blijft Housheer onverminderd gedreven. “Maar soms krijg ik ook wel kippenvel, hoor. Dat het allemaal lukt”, besluit ze spaarzaam jeugdig.

Foto: Tina Kolthof