“In Volendam wordt er naar mij gekeken”

By 27 januari 2020BENE-league, Featured

De herstart van de BENE-League betekent de reality check voor Volendam. De oud-landskampioen maakt een zwaar seizoen door en kan in de lente wel eens veroordeeld zijn tot het spelen tegen degradatie naar de eredivisie. Nieuweling Jort Neuteboom (28) had zijn terugkeer naar Nederland heel anders voorgesteld. 

Bij TuS Ferndorf en EHV Aue speelde Neuteboom een aantal seizoenen in de tweede Bundesliga. Een jaar geleden besloot hij terug te keren naar Nederland. “Ik kon nog een jaartje door in Duitsland, maar het voelde toch alsof ik te ver van mijn bewoonde wereld – Nederland – leefde. Toen Volendam zich meldde, ben ik op het aanbod ingegaan”, opent Neuteboom het gesprek.

In eigen land speelde de lange schutter voor Duiven, DFS Arnhem, Houten en Hurry-Up. Neuteboom werd zelfs opgeroepen voor Oranje en werd door toenmalige bondscoach Joop Fiege geposteerd in het Nederlandse centrum. “Handbal blijft prioriteit nummer één”, vertelt Neuteboom over zijn terugkeer. Hij woont in Amsterdam. “Bij Volendam wordt verwacht dat ik mijn ervaring inzet. Dat ben ik niet gewend. Het is wennen.”

Pittig jaar
Het wil nog niet vlotten met de hoofdmacht uit het vissersdorp. Volendam staat diep in het rechterrijtje en lijkt zich te moeten richten op de strijd tegen degradatie. Vorig jaar wonnen de oranjehemden nog de beker. “We hebben een heel jonge ploeg. Veel goede jongens zijn vorig jaar gestopt, waardoor we wisten dat het een pittig jaar zou worden. Met dit scenario hadden we geen rekening gehouden.”

“We hebben daar meer tijd voor nodig dan gehoopt”

In 2017 stond Volendam nog tegenover LIONS in de titelstrijd. “Met een nieuwe coach bouwen we aan een heel nieuwe ploeg”, gaat Neuteboom verder. “We hebben daar meer tijd voor nodig dan gehoopt. Tijdens de beslissende fase in wedstrijden weten we niet de juiste keuzes te maken. Het is een lastige situatie.”

Vorm
“Bij mijn vorige clubs werd ik op een andere manier ingezet. In Volendam wordt er naar mij gekeken”, is Neuteboom eerlijk. Hij is nog niet tevreden over zijn vorm in de BENE-League. “Van Duitsland naar Nederland is schakelen. In de tweede Bundesliga wordt fysiek meer toegestaan. Er wordt meer geaccepteerd. Ik heb daar moeite mee.”

Met laagvliegers Atomix en Houten als aanstaande opponenten hoopt Neuteboom vertrouwen te tanken. “Degraderen is voor Volendam geen optie. Dan verlies je als topclub je gezicht. We blijven positief. Dan wordt het maar een zuinig jaar.”

Foto: Tina Kolthof

Geef een reactie