Is de competitiestart in gevaar?

0

Versoepeling van de voorschriften met betrekking tot het coronavirus is gaande. De grote vraag luidt: komt de competitiestart te vroeg?

In het weekend van 5 en 6 september staat de start van de BENE-League gepland. De eredivisie en eerste divisie, voor zowel vrouwen als mannen, beginnen een week later. Dit alles op papier.

Vanaf 1 juli mag er, door volwassenen op anderhalve meter afstand, weer binnen getraind worden. Jeugd tot 18 jaar is al een tijdje geoorloofd elkaar aan te raken, waardoor verdedigen – handbal is een fysieke sport – tot de mogelijkheden behoort.

Intelligente lockdown
Bij volwassenen is contact nog altijd niet toegestaan. Vooralsnog mag dat pas weer per 1 september. Daarmee komt de competitiestart in gevaar. Tussen het opheffen van de strengste maatregelen op gebied van sport en het begin van de BENE-League zit vier dagen.

Sinds de intelligente lockdown heeft het land het virus beter onder controle dan daarvoor. Vanaf 1 juni mag er op gepaste afstand weer veel meer. Drie weken later valt het aantal besmettingen mee, waardoor versoepeling van de maatregelen – wanneer we ons aan de regels houden – een optie is.

Volksgezondheid voorop
Het is echter ondenkbaar dat de grensoverschrijdende topcompetitie, evenals eredivisie, van start gaat zonder fysiek contact te hebben opgebouwd en geoefend. Dat is gevaarlijk voor zowel de aanvaller als verdediger. Om over het niveau van het vertoonde spel nog maar te zwijgen.

Wanneer de verschillende data met betrekking tot versoepeling van de voorschriften niet naar voren worden gehaald, zal het denkbaar zijn dat de topcompetities in eigen land later zullen starten. De volksgezondheid staat voorop. Het toelaten van publiek bij wedstrijden is de volgende te bespreken case.

Foto: Jaap van der Pijll

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here