Jong Oranje verlaat WK met opgeheven hoofd

Jong Oranje heeft het WK in Rusland met een goed gevoel weten af te sluiten. In het duel om de 9de en 10de plaats was de ploeg van Alex Vaassen na penalty’s te sterk voor Hongarije. Na een 17 – 15 ruststand eindigde het duel in 38 – 37.

Vliegertje
Oranje opent het duel sterk en staat na 10 minuten spelen op een 7 – 5 voorsprong. Vooral de optredens van Jill Meijer en Ilya Belgareh springen in het oog. Beide hoekspeelsters tekenen voor een aantal fraaie treffers. Belgareh wist zelfs te scoren vanuit een vlieger die door keepster Rinka Duijndam vanuit haar eigen doelgebied werd aangegooid.

Hongarije heeft in de eerste helft de nodige ‘pech’. In de eerste 20 minuten raken zij maar liefst zes keer de paal of de lat. De teams gaan rusten met een stand van 17 – 15 in het voordeel van Nederland.

Tweede helft
Nederland gaat de tweede helft flitsend van start. Vooral via de break out komt Oranje eenvoudig tot scoren en kan het uitlopen naar een 24 – 19 voorsprong na 8 minuten spelen. Oranje zit in een zetel en dat betekent dat de show kan beginnen. Opnieuw met één van de hoekspeelsters in de hoofdrol: Jill Meijer scoort een mooie draaibal vanuit een vliegertje.

Hectisch slot
Maar dan moet Nederland onverwachts toch nog even aan de bak. Hongarije komt in de slotfase stukje bij beetje terug tot het opeens weer gelijk staat: 28 – 28. Hongarije scoort in deze fase twee keer vanuit haar eigen goal omdat Oranje in de aanval met een extra veldspeler speelt en Rinka Duijndam niet op tijd terug in haar doel kon zijn.

Fouten stapelen zich aan beide zijde op en als Annefleur Bruggeman dan ook nog eens naar de kant moet met een twee minuten tijdstraf lijkt het helemaal een moeilijk opgave te worden. Nederland gaat de laatste 30 seconde in met een 30 – 29 voorsprong, na een zeer belangrijke redding van Rinka Duijndam. Oranje krijgt dan vervolgens tijdspel tegen en Hongarije scoort opnieuw op een leeg doel omdat er door Nederland wederom met een extra veldspeler wordt gespeeld: 30 – 30 en dus volgen penalty’s.

Penalty’s
Mandy Hoogenboom komt tijdens de penaltyreeks onder de lat bij Oranje en dat lijkt een goede zet van Vaassen. Hoogenboom stopt de eerste pingel en zit er een paar keer goed bij. Na de eerste serie van vijf penalty’s staat het 4 – 4.  Bij een stand van 7 – 6 voor Nederland stopt Rinka Duijndam de bal en wint Jong Oranje haar laatste WK wedstrijd: 38 – 37. Een mooie 9de plaats voor de ploeg van Alex Vaassen.