Langedijk hekelt beleid NHV: “Je kunt bondscoaches niet opleiden”

7

Oranje U17 degradeerde afgelopen zomer naar de B-groep. Trainer/coach Arthur Langedijk zet vraagtekens bij het beleid van het NHV jonge trainers aan te stellen als bondscoach van een nationale jeugdploeg. Algemeen directeur van de bond Sjors Röttger reageert op de pittige stelling van Langedijk.

Na zilver op het EYOF ging het mis voor Oranje U17. Op het EK in Slovenië verloor de nationale jeugdploeg vijf van de acht duels. De formatie van jonge bondscoach Ricardo Clarijs eindigde als vijftiende op het kampioenschap en kon zo degradatie naar de B-groep niet voorkomen.

Arthur Langedijk (52) zet vraagtekens bij het beleid van het NHV jonge trainers aan te stellen als bondscoaches van een nationale jeugdploeg. “Je kunt bondscoaches niet opleiden. Clubcoaches kun je opleiden. Clubcoaches doen veel ervaring op. Met vallen en opstaan. Uiteindelijk maak je kans om bondscoach te worden”, vindt Langedijk.

Voor de leeuwen
“Iemand binnen een opleidingstraject moet nog heel veel leren. Om zo iemand dan de verantwoordelijkheid te geven over de zestien meest talentvolle speelsters onder de achttien jaar van het land lijkt mij niet wijs. Veel leren is fouten maken. Dat hoort niet op een EK te gebeuren. De degradatie van Oranje U17 is het resultaat van het slechte beleid van het NHV.”

“Ik verwijt hen niets, maar de beleidsmakers”

“De jeugd verdient de beste opleiders en trainers”, vervolgt Langedijk, die zelfs als clubcoach van SEW actief is in de eredivisie. “Op de HandbalAcademie lopen de beste speelsters van het land rond. Daar kun je geen onervaren gasten neerzetten. Jongelingen die als clubcoach nog niet genoeg hebben bereikt en opeens voor de leeuwen worden geworpen. Ik verwijt hen niets, maar de beleidsmakers. Je kunt bondscoaches niet opleiden.”

Verschuivingen in de top
Sjors Röttger, algemeen directeur van het NHV, reageert op de kritiek van Langedijk: “We willen als bond talentvolle coaches de best mogelijke opleiding bieden, zodat ze op een gegeven moment de stap naar het buitenland kunnen maken of – zelfs – voor een van onze A-groepen kunnen staan. Voor veel trainers in de eredivisie is het een bijbaan en blijven zich, vaak, op hetzelfde niveau ontwikkelen. Een aantal van hen wil veel meer en in die groep willen we investeren. Ricardo Clarijs is daar een voorbeeld van. Hij is voltijd trainer bij een club en het NHV.”

“Door het wegvallen van Jokelyn Tienstra en het vertrek van Robert Nijdam naar Duitsland, waar we heel trots op zijn, is het naar voren schuiven van een aantal getalenteerde trainers in een versnelling gegaan”, vervolgt Röttger. “In het meest ideale geval kunnen types als Clarijs en Rick Louw als assistent van ervaren trainers leren. Door verschuivingen in de top is dit proces gaan versnellen. Ik kan de kritiek begrijpen, omdat Arthur gelijk heeft voor wat betreft zijn kwaliteiten en die van de andere trainers/coaches in eredivisie en BENE-League. Om die redenen zijn onze bondscoaches van Jong Oranje ook ervaren trainer/coaches zoals Monique Tijsterman en Edwin Kippers. Zij begeleiden onze jonge trainer/coaches als Ricardo en Rick.”

Evaluatie
“Op het EK in Slovenië was Ricardo niet alleen. Bewust hebben we een ervaren rot als Edwin Kippers mee laten gaan als delegatieleider. Wellicht hebben ze tijdens het EYOF teveel gegeven. De evaluatie volgt nog en dan wordt er gekeken naar wat veel beter moet”, besluit Röttger. “Medailles halen met Oranje U17 is niet het doel. Wanneer er al gepresteerd moet worden met een jeugdteam is dat met U19. Degraderen is het andere uiterste.”

“Degraderen is het andere uiterste”

Langedijk vindt dat er nog eens gekeken moet worden naar het beleid. Hij was blij dat hij als beginnende clubcoach fouten heeft kunnen maken. “Ik ben als jonge hond begonnen als trainer met elf jaar eredivisie-ervaring, in Duitsland gespeeld, in bezit van HT4 en werkzaam als docent en toch heb ik veel fouten gemaakt. Wat verwacht je dan van jonge trainers die nog nooit op het hoogste niveau hebben geacteerd? Die maken natuurlijk nog meer fouten. En, wat als je dit beleid hanteert bij voetbal? Dan word je toch niet meer serieus genomen? Maar bij het NHV wordt het zonder blikken of blozen ingevoerd en wie is de dupe? De speelsters van Jong Oranje die volgend jaar in de B-poule spelen.”

Foto: Jaap van der Pijll

7 REACTIES

 1. Heb vaak het idee dat het aanstellen van een bondscoach een beetje handje klap is. Heb vaak met onbegrip naar de coaching gekeken. Zal er wel geen verstand meer van hebben denk ik dan maar.

 2. Je kunt nu ook weer niet zeggen dat Ricardo Clarijs nog niets heeft gepresteerd in Nederland. Hij is met Foreholte kampioen in de eerste divisie geworden en met VOC nu 3 x landskampioen. Met een heel contigent VOC speelsters op de Handbalacademie heeft hij heel wat talenten onder zijn hoede. Dat betaalt zich uit in de vorm van resultaten met VOC. Omdat ook het U17 team voor een heel groot deel uit VOC speelsters bestaat is het dus wel verwonderlijk dat er bij het EK zo slecht is gepresteerd. De EYOF is niet zo’n graadmeter want de andere landen sturen daar nooit hun allerbeste teams naar toe. Wat mij betreft heeft Arthur Langedijk zeker een punt. Er is daar tijdens het EK met een talentvolle groep zeer ondermaats gepresteerd. Dat kan gegeven de omstandigheden niet aan de training/opleiding van de speelsters hebben gelegen. In zo’n situatie zou de coach in staat moeten zijn met tactische omzettingen het tij te keren. Daarvoor heb je dan de nodige ervaring op topniveau nodig en die is bij Ricardo Clarijs nog niet aanwezig. Dat moet het NHV zich dan toch aanrekenen.

  • Ik wil Ricardo niet te kort doen, maar kampioen worden met VOC de afgelopen jaren was niet het moeilijkste. De afgelopen twee jaar was er nauwelijks concurrentie aanwezig. Dalfsen voorheen als echte uitdager wat nu Quintus is. Verder heeft de competitie ploegen (zoals bijv. Venlo) die leuk kunnen meedraaien, maar de aansluiting naar de top missen. Rick Louw idem dito. Zat met Houten in de Eredivisie waar zij de laatste jaren al bovenin meedraaide. Enige club met echte financiële middelen in de Eredivisie. Freek Gielen nu bijv. zet echt wat neer met talenten bij E&O. Laat Ricardo & Rick maar eerst eens wat neerzetten met ploegen die minderen middelen tot hun beschikking hebben. Ben benieuwd hoe ze het er dan vanaf brengen.

 3. Net iets te veel toeval !!
  Het NHV (dhr. Rotgers) doet al jaren (sinds 2017) alsof er maar 1 talent volle handbalcoach in Nederland is.
  Precies sinds die tijd zit dhr. Clarijs ook bij VOC, toeval???
  Vraagt niemand zich nu af
  Hoe kan het zijn dat de bond toestaat dat een bondscoach+handbalacademie ook hoofdtrainer is bij een eredivisie team?
  Een aantal toevalligheden sinds de komst van dhr. Clarijs bij VOC;
  Er zijn nog nooit zo veel dames van VOC toegelaten op de Handbalacademie.
  Er zijn nog nooit zo veel handbal talenten naar VOC overgestapt.
  Er zijn nog nooit zo veel van VOC meiden geselecteerd voor de diverse oranje selecties.
  Er zit zelfs een speelster van zijn eigen selectie op de bank als assistent bij oranje.
  En dan denk ik dat er nu zelfs een aantal toevalligheden over het hoofd worden gezien.
  Misschien moet dhr. Rotger zichzelf eens achter de oren krabben of dit nu ECHT de juiste ontwikkeling is die je wil zien.
  Of zijn er misschien wel “afspraken” tussen het NHV, VOC en dhr. Clarijs gemaakt?
  Immers, voor wat hoort wat

 4. En dan is er ook nog het probleem dat de bondscoaches bij de handbal academie zitten. Die daardoor voor de nederlandse selectie teams spelers van de handbalacademie selecteren boven soms de talentvolle spelers en speelsters die niet op de handbalacademie zitten. Is ook voortrek gedrag en lijkt mij totaal niet terecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here