Liever vijftig minuten in de eredivisie

By 19 mei 2020Eredivisie, Featured

Vanaf zijn veertiende wordt er al getrokken aan Jordi van Erp (20). De spelmaker is onverstoorbaar en speelt ook na de zomer voor Dynamico uit Oss. “Ik vind dat sommige leeftijdsgenoten zichzelf tekort doen door voor een grote club te kiezen en daar op de bank te belanden.”

Advertentie

“Toen ik drie was ben ik lid geworden van Olympia’89”, opent Van Erp het gesprek. De jeugdinternational is de fusiepartner van DOS’80, de fusieclub heet sinds een aantal maanden Dynamico, altijd trouw gebleven. “Mijn ouders zijn allebei actief voor de club. Ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen.”

Vader Frans was de afgelopen drie seizoenen de coach van Jordi van Erp. Onder ‘senior’ promoveerde Dynamico in 2019 naar de eredivisie. “Op mijn veertiende debuteerde ik in het eerste team. Toen promoveerde de club naar de tweede divisie. Dat vond ik voor mijn leeftijd een heel mooi niveau om te wennen aan seniorenhandbal.”

Afspraak
“Ik heb nooit de stap naar een landelijk A-team gemaakt”, zegt Van Erp. “Bij het eerste team heb ik veel geleerd. Teamgenoten uit de jeugd die wel de stap naar elders maakten, kwamen zichzelf bij een grotere club vaak tegen. Er staat zelfs een paar op het punt om terug te keren op het oude nest. Ik had het doel mijn plekje in de hoofdmacht van Olympia’89, nu Dynamico, te verdienen. Eerst belangrijk zijn voor mijn clubje en pas verder kijken als ik er echt aan toe denk te zijn.”

Advertentie

In het promotiejaar in de eerste divisie was Van Erp een van de smaakmakers. “Toen was ik zo goed als rond met een andere club. Tot wij zelf promoveerden naar de eredivisie”, glimt de middenopbouwer. “Ik had met mijn vader afgesproken bij promotie de uitdaging in Oss aan te gaan. Dat is de reden dat de transfer niet doorging. Ik haal veel plezier uit het spelen met mijn vrienden.”

Grote club
Waar ploeggenoten bij Jong Oranje hun heil bij een grote club zochten, bleef Van Erp honkvast. “Ik speel liever vijftig minuten in de eredivisie, dan dat ik vijf minuten meepak op BENE-Leagueniveau”, is de twintiger stellig. Met Dynamico koerste Van Erp voor de uitbraak van het coronavirus op de degradatiestrijd af. “Vaak verliezen is nooit een probleem geweest. We zijn maar twee à drie keer echt met een kloten gevoel van het veld gestapt.”

“In de jeugddivisie waren we ook nooit het beste team, maar we hadden enorm veel spelplezier. Het gaat er ook om wat er na de wedstrijd gebeurt. Er is meer dan alleen de zestig minuten op het veld”, vervolgt Van Erp. “Ik vind dat sommige leeftijdsgenoten zichzelf tekort doen door voor een grote club te kiezen en daar op de bank te belanden. Probeer eerst de eredivisie aan flarden te spelen, denk ik.”

Vladan Mijalkovic
Dynamico gaat in het nieuwe seizoen drie keer in de week trainen. “Ik heb een jaar op de HandbalAcademie gezeten waar ik vier keer twee uur trainde. Ik leerde veel, maar ik miste intensiteit in de trainingen. Bij Dynamico hebben we lange tijd maar twee keer in de week getraind, maar dat ging er altijd heel fanatiek aan toe. Het is een goede ontwikkeling dat Dynamico een keer vaker gaat trainen. Dat straalt uit dat we meer zijn dan alleen een vriendenteam.”

Vader Frans van Erp heeft het stokje overgegeven aan Vladan Mijalkovic die overkomt van provinciegenoot Tachos. “Een supergoede trainer”, weet Van Erp. “Daarnaast zal oud-middenopbouwer Geert van de Goor de rol van assistent op zich nemen. Hij is altijd belangrijk geweest voor Olympia’89, maar zijn knie is kapot. Geert heeft op dezelfde positie als ik gespeeld, waardoor ik denk veel van hem te kunnen leren.”

Boodschap
“In tegenstelling tot leeftijdsgenoten ligt mijn ambitie niet in het buitenland”, gaat Van Erp verder. “Ik wil een keer Nederlands kampioen worden. En dan niet als vijftiende lid van de selectie. Als ik daar Oss voor moet verlaten heb ik daar geen problemen mee.”

Ondanks zijn leeftijd mag Van Erp zich al tot het meubilair van de Noord-Brabantse fusieploeg rekenen. “Ik denk dat het een goed signaal is dat spelers als Wout van Iperen en ikzelf bij Dynamico blijven spelen. Er komt een goede lichting jeugdspelers aan en daarnaast trekt de boodschap mogelijk nieuwe spelers aan. Dan wordt Dynamico een stap vooruit in plaats van opzij.”

Foto: FotoReza

Advertentie