Mogelijk Olympische status Beach Handball

0

In Peru wordt vandaag de beslissing genomen over de Olympische status van Beach Handball. De zandvariant staat op de shortlist om opgenomen te worden in het programma van de Olympische Spelen in 2024.

Advertentie

Voor veel aanhangers van Beach Handball is de Olympische Spelen de grote droom. In 2015 werd de sport officieel overhandigd aan het IOC. In tussentijd is de zandvariant gegroeid. Zo was Beach Handball onderdeel van de World Games: een internationaal sportevenement voor niet-Olympische sporten.

Sportklimmen en karate
In Lima, de hoofdstad van Peru, wordt vandaag de knoop doorgehakt. Met een aantal andere nieuwe sporten dingt Beach Handball mee om de Olympische status. De voorvechters hopen op een vergelijkbaar scenario van sporten als sportklimmen en karate. Beide genoemde sporten maakten ontwikkeling door, werden toegevoegd aan de World Games en maken vanaf 2020 deel uit van het Olympische programma.

Ook in Nederland groeit Beach Handball. In het voorjaar en de zomer werd een record aantal toernooien georganiseerd. Daarnaast namen nog nooit zoveel ploegen deel aan de officiële Beach Tour van het NHV. Ook was het Nederlands Kampioenschap in Biddinghuizen, dat begin juli werd gehouden, een spectaculair succes.

Zaalhandbal
Mocht de droom werkelijkheid worden dan heeft de ontwikkeling ongetwijfeld gevolgen voor het zaalhandbal. Spelers en clubs kunnen – door de machtige Olympische status – het zwaartepunt van het seizoen verleggen naar de lente en het zomer, waardoor de waarde van het zaalseizoen zou kunnen afnemen.

Foto: Tina Kolthof

Shopping

LAAT EEN REACTIE ACHTER