Na fout in het systeem: IHF schaft videobewijs af

0

Er zal op het WK vrouwenhandbal in Denemarken geen gebruik meer worden gemaakt van het videobewijssysteem. Dat maakte de wereldhandbalbond vandaag bekend.
De bond is tot dit besluit gekomen nadat gebleken is dat er bij de wedstrijd Zuid Korea-Frankrijk (22-22) een fout is gemaakt met het systeem.

Bij de stand van 6-6 ging een schot van de Koreaanse Hyunji Yoo twee keer via de lat richting de doellijn. De scheidsrechters keurde het doelpunt af, omdat zij na het bekijken van de beelden zagen dat de bal precies op de doellijn stuiterde. Geen doelpunt dus. Na afloop bleek dat de bal wél over de doellijn was gegaan nadat het de eerste keer van de lat terugsprong. Omdat de beelden van het videobewijssysteem alleen de tweede keer lieten zien, werd het doelpunt onterecht afgekeurd.
De beslissing kostte Korea een, zo bleek achteraf, belangrijk doelpunt. Het kwam namelijk precies één doelpunt te kort om de wedstrijd te winnen.

“Ondanks de positieve ervaringen met het systeem bij het WK voor mannen in Qatar en de eerste dagen bij het vrouwen WK, is besloten het systeem voor de rest van het toernooi niet meer te gebruiken. Dit omdat wij niet kunnen garanderen dat het nogmaals gebeurd”, aldus de wereld handbalbond. “We zullen het systeem verder onderzoeken en verfijnen, zodat we deze fouten in de toekomst kunnen voorkomen.”

Voor de betrokken IJslandse scheidsrechters Jonas Eliasson en Anton Gylfi Palsson, de IHF-officials Bjarne Munk Jensen (Denemarken) en de delegatieleiders Miroslav Baum (Polen) en Victor Poladenko (Rusland) zit het toernooi er ook op. Zij worden dit WK niet meer ingezet.

Foto: FotoReza

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here