Nederland en Zweden spelen gelijk in thriller

De Oranje dames hebben vanavond gelijkgespeeld tegen Zweden: 28-28. In een ware thriller had Nederland in de slotfase nog een kans op de overwinning, maar het schot van Abbingh werd gekeerd door de Zweedse keepster.

Nederland speelde met rouwbanden om in verband met het trieste overlijden van Jokelyn Tienstra. Na een indrukwekkende minuut stilte begon de wedstrijd.
Zweden maakte de eerste goal van de wedstrijd door een geweldige draaibal van de Zweedse rechterhoek. De 1-1 kwam via een strafworp van Polman en even later kwam Nederland voor het eerst op voorsprong via Malestein. Nederland was in een offensieve 5:1 dekking begonnen, in tegenstelling tot de eerdere wedstrijden tegen Angola en China. Met Yvette Broch in de punt van de verdediging probeerde Nederland het Zweedse spel te ontregelen. Na 10 minuten was de stand 6-4 voor Zweden door onder meer twee Zweedse strafworpen. In ondertal maakte Groot er 6-5 van. Nederland had moeite met de stugge dekking van de Zweden en kwam voornamelijk via de snelle tegenaanvallen tot scoren. Via Malestein en een onderhands schot van Groot komt Nederland terug van 9-6 tot 9-8. Een discutabele beslissing van de scheidsrechter zorgde voor de vierde strafworp voor Zweden: 10-8 na 19 minuten. Via opnieuw Malestein en Groot maakt Oranje ook die achterstand snel weer ongedaan. Na een stop van Wester haalt de ingevallen Kramer er een twee minuten straf uit voor Zweden. In de overtal situatie komt Nederland via de Malestein op 11-11. De Nederlandse rechterhoekspeelster was niet te stoppen in de beginfase. In de slotfase van de eerste helft wordt Nederland wat slordiger en dat zorgt ervoor dat de ploeg niet over Zweden heen gaat. Na 26 minuten is de stand 12-12 door een doelpunt van Lois Abbingh. Diezelfde Abbingh zorgt er vlak daarna per break voor dat Oranje op voorsprong komt. Na een redding van Wester en een doelpunt van Malestein komt de ploeg zelfs twee doelpunten los. Oranje speelt een ijzersterke slotfase van de eerste helft. Danick Snelder maakt er na 29 minuten 12-15 van. Diezelfde Snelder krijgt vlak voor tijd een tijdstraf maar Tess Wester zorgt ervoor dat Zweden hier niet van kan profiteren. Met nog 20 seconden neemt Groener een time-out. Oranje speelt de aanval uit maar komt niet meer tot scoren. De ruststand is 12-15 voor Nederland.

Nederland begint goed aan de tweede helft. De ploeg staat goed te verdedigen en loopt uit naar een 13-18 voorsprong. Door twee stops van Wester lukt het Zweden ook niet om te scoren na een tijdstraf van Yvette Broch. Zelf blijft Nederland wel scoren. Laura van der Heijden maakt er na 37 minuten 14-19 van. De 6:0 dekking met Snelder en Kramer in het middenblok staat als een huis en de Zweden komen er maar moeizaam doorheen. Er worden veel aanvallen onderbroken en geblokt door de Nederlandse dekking. De wedstrijd ontpopt zich tot een heuse vechtwedstrijd waarin voor elke centimeter gevochten wordt. Als Nycke Groot na 39 minuten tussen twee verdedigsters in de 16-20 maakt staat Nederland zelfs even in overtal. Zweden wisselt de keepster en probeert met 7 veldspelers te scoren. Dit pakt niet goed uit, want de Zweedse speelster moet twee keer in het doel en daar profiteren Abbingh en Polman dankbaar van: 17-22. Daarna wordt Nederland wat slordiger. Het maakt een aantal technische fouten en Zweden kan via een aantal tegenaanvallen gemakkelijk terugkomen tot 21-23. Groener neemt met nog een kwartier te spelen een time-out. Direct daarna zorgt Groot met belangrijk doelpunt voor een gaatje van 3. In de laatste 10 minuten wordt Nederland wat nerveuzer. Het profiteert niet van de overtalsituatie en Zweden kan terugkomen tot 25-26 door de Zweedse veldspeelster met het hesje. Nycke Groot profiteert meteen slim van het lege doel en scoort vanaf de middenlijn. De Zweedse coacht neemt een time-out en Groener en Portengen manen hun ploeg tot rust. Nederland heeft nog altijd moeite met scoren. Met nog vier minuten op de klok komt Zweden via een break op 26-27 en krijgt Yvette Broch een tijdstraf. Dit is haar derde en dus een rode kaart. Zweden profiteert meteen en maakt er 27-27 van met nog 3 minuten te spelen. Abbingh maakt er in ondertal wel 27-28 van maar de Zweden maken direct weer gelijk. Van der Heijden krijgt dan een aanvallende fout tegen, waar de gehele Nederlandse bank niets van begrijpt. De Zweden hebben nu het initiatief met nog één minuut op de klok. Wester stopt de bal uit de rechterhoek en met nog 40 seconden heeft Nederland balbezit. Groener wacht even en neemt dan een time-out. Er zijn nog precies 25 seconden als Nederland aan de laatste aanval begint. Abbingh mist dan van 9 meter en de Zweden gooien de bal net na het laatste fluitsignaal in het doel. Nederland en Zweden spelen in deze thriller gelijk met 28-28. Nederland blijft eerste in de poule.

Tess Wester werd uitgeroepen tot Player Of The Match.