Nederland geeft wéér thuis op juiste moment

By 6 december 2019Featured, Oranje, Oranje Dames

Door zeges op Servië en Noorwegen neemt Nederland vier punten mee naar de hoofdronde van het WK. Een onverwachts scenario na de valse start tegen Slovenië begin dit wereldkampioenschap. Weer geeft de nationale ploeg op het juiste moment thuis. 

Met vier medailles op de laatste vijf grote eindtoernooien is Nederland bezig aan een ijzersterk tijdperk. Alleen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kwam Oranje niet op het podium. In de troostfinale was Noorwegen te sterk voor de formatie van toenmalig bondscoach Henk Groener.

Op de afgelopen eindtoernooien vocht Nederland zich na een nederlaag terug in het toernooi. Op het EK in 2016 verloor Oranje het openingsduel van Duitsland (27-30). Door winstpartijen op onder meer Frankrijk, Zweden en Denemarken kreeg de nationale ploeg toch zilver opgehangen.

Ook op het WK in 2017 kenden de Oranjedames een stroeve start. Tegen Zuid-Korea (22-24) en Servië (27-27) werd gemorst. Winst tegen Japan, Tsjechië en Zweden, in de strijd om brons, hielpen Helle Thomsen en consorten toch aan een plak.

Na de nederlaag tegen Slovenië op het WK in Japan werd de dekking van Nederland bekritiseerd. Vier overwinningen op rij volgden, waaronder op Servië en Noorwegen. Tegen laatstgenoemde opponent maakte de dekking het verschil.

Foto: Tina Kolthof