Nederland verpulvert China op WK

De Nederlandse handbaldames zijn goed begonnen aan het WK in Denemarken. In de openingswedstrijd tegen China won de ploeg van bondscoach Henk Groener gemakkelijk:

De ploeg begon goed aan de wedstrijd. Het maakte gemakkelijk doelpunten en China had moeite met de Nederlandse dekking. China moest daardoor al snel overschakelen naar een offensieve 3-3 dekking en daar had Nederland in het begin toch wat moeite mee. De ploeg maakte een aantal technische fouten en dat zorgde ervoor dat China in de wedstrijd bleef. Na doelpunten van Angela Malestein en Martine Smeets sloeg Nederland het eerste gat: 7-3. China greep naar de eerste time-out. De Nederlandse dekking stond goed en China kwam amper tot goede kansen. Ook kreeg de ploeg van bondscoach Henk Groener steeds meer grip op de offensieve Chinese dekking. Kansen werden gemakkelijk gecreëerd alleen niet altijd even zorgvuldig afgemaakt. De ingevallen Chinese keepster stopte een aantal vrije kansen en hield haar ploeg daarmee in de wedstrijd. Het verschil bleef 4. Als Abbingh met drie doelpunten zorgt voor een 11-5 voorsprong lijkt het Chinese verzet gebroken. De Nederlandse dekking stond nog steeds als een huis en alles wat China probeerde werd geblokt door Dulfer en Broch of gestopt door Wester. Toch blijft Nederland slordig in de aanval waardoor het verzuimd een grotere afstand te nemen en komt China terug tot 11-7. Knippenborg en Broch zorgen na ruim 25 minuten voor een 14-8 stand. Abbingh krijgt vervolgens een penalty die Polman benut en zo pakt Nederland vlak voor rust een steeds ruimere voorsprong. Groot maakt er 18-9 van en de wedstrijd lijkt voor rust al beslist. De beide ploegen gaan door een doelpunt van Malestein rusten met 19-9.

Na rust was het Nederland dat als eerste scoorde via Groot: 20-9.
De in de ploeg gekomen Debbie Bont maakte er na een goede stop van Wester meteen 21-9 en daarna via een break ook 22-9 van. Nederland ging door waar het in de eerste helft mee begonnen was. De Nederlandse dekking was voor de Chinezen niet te overwinnen en Bont kon met haar derde en vierde doelpunt achtereen voor een 24-9 stand zorgen. Polman en Groot hadden geen kind aan de offensieve dekking van China en konden er telkens voor zorgen dat de Nederlandse hoeken werden vrijgespeeld. Omdat de Chinezen zelf niet scoorden werd het verschil groter en groter. Kramer, van der Wal en Goos waren inmiddels in de ploeg gekomen voor Nederland. Goos maakte er met haar eerste doelpunt 26-11 van na 37 minuten.

Na 43 minuten was de stand door twee goals van Abbingh 30-14 en Nederland kwam niet in de problemen. De dekking met Snelder en Kramer nu in het middenblok stond nog altijd goed en China kwam nog altijd tot weinig goede kansen. Van der Wal stopt bij 31-15 een break en Abbingh maakt er na 46 minuten 32-15 van. De wedstrijd is al lang en breed beslist en het is alleen nog de vraag met hoeveel goals verschil Nederland gaat winnen.

In het laatste kwartier loopt Nederland uit naar 20(!) doelpunten verschil en brengt Groener een extra veldspeler in het veld. Snelder loopt nog tegen een tijdstraf aan maar Groener blijft de extra veldspeler gebruiken. Dit betaald zich uit in een schitterende vlieger tussen Malestein en Abbingh. Hoewel China direct in de tegenaanval in het lege doel scoort was het toch één van de hoogtepunten in de tweede helft. Knippenborg maakt er na 55 minuten 38-19 van en Nederland kruipt langzaam richting de 40 doelpunten. Dit wordt uiteindelijk ook bereikt door een mooie draaibal van Snelder en een doelpunt van Yvette Broch. Met nog twee minuten te spelen is de stand 40-20 als China nog een penalty op de paal schiet. Sanne van Olphen maakt er 41-20 van en de Chinese coach neemt één minuut voor tijd met 21 doelpunten achter nog een time-out. Dit lijdt uiteindelijk nergens toe en Knippenborg bepaalt de eindstand op 42-21.

Nycke Groot wordt uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.

Scores Nederland: Lois Abbingh 7, Yvette Broch 7,  Estavana Polman 6, Debbie Bont 4, Danick Snelder 3, Angela Malestein 3, Lynn Knippenborgh 3, Nycke Groot 3, Martine Smeets 2, Laura van der Heijden 2, Sanne van Olphen 1, Michelle Goos 1.