“Op het EK willen we met iets speciaals komen”

0

Op 28 juli starten de de heren van Jong Oranje aan het EK in Denemarken. Een historisch moment, want nog nooit eerder bereikte de Oranjeheren een eindtoernooi. De afgelopen weken is er al geoefend tegen handbalgrootmachten Duitsland en Frankrijk en ook deze week staan er weer twee wedstrijden op het programma. Op het 4-landentoernooi in Eindhoven speelt de formatie van Monique Tijsterman en Lars Hoogeveen twee keer tegen Zwitserland. 

“Tegen Frankrijk en Duitsland hebben we het gewoon goed gedaan”, vertelt cirkelloper Evert Kooijman. “De eerste wedstrijd tegen Duitsland in Almelo wonnen we met één doelpunt verschil, maar in de return kwamen we gewoon tekort. Je merkt dat grote landen simpelweg een betere basis hebben en ook beter instaat zijn zich aan te passen aan de tegenstander. Op dat niveau zijn wij helaas nog niet en dat is ook niet erg. Het is ons eerste grote toernooi.”

Oranje in de poule met Denemarken, Noorwegen en Macedonië
Van de 16 landen die aan het EK starten zullen er 8 doorstromen naar het hoofdtoernooi. Het hoofdtoernooi bereiken is volgens Kooijman dan ook de doelstelling: “Ik kan niet ontkennen dat wij een echte underdog zijn, maar een plek bij de eerste acht moet mogelijk zijn en daar richten we ons ook op. Anders dan bij de dames is de top bij de heren veel breder. Aan Macedonië zijn we gelijkwaardig. Noorwegen en Denemarken zijn in principe gewoon sterker, maar als wij de juiste hebben is er veel mogelijk. We willen dan ook graag met iets speciaals komen. Iets waarmee we kunnen verrassen.”

“Monique heeft een sterke voorkeur voor een offensieve dekking”

Die verassing zal volgens Kooijman vooral de dekking moeten zijn. Na het opstappen van bondscoach Gino Smits nam Monique Tijsterman het stokje over. Onder haar leiding is de focus nog meer komen te liggen op de dekking. “Monique heeft een sterke voorkeur voor een offensieve dekking. Dat zag je ook toen zij hoofdtrainer was bij Lions. We spelen nu steeds vaker een 3-2-1 dekking met Ephrahim Jerry vooruit geschoven. Dat werkt eigenlijk best goed, omdat veel teams niet gewend zijn daar tegen te spelen.”

Vandaag en morgen speelt Jong Oranje zijn laatste twee oefenwedstrijden op het 4-landentoernooi in Eindhoven. Beide duels worden gespeeld tegen Zwitserland. De wedstrijd van vanavond (donderdag) start om 18:00 uur. Morgenmiddag (vrijdag) is de aanvangstijd 14:00 uur.

Foto: Ils Pattipeilohy
Kejara

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here