Oranje laat kans op bonuspunt onbenut

By 11 april 2019Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

De Oranjemannen hebben in het gevecht om een EK-ticket groepshoofd Slovenië laten glippen. Pas in de slotminuut kwam Nederland voor het eerst aan de verkeerde kant van de score terecht: 26-27.

Oranje schoot in een sfeervol topsportcentrum in Almere uit de startblokken. In de break-out was Jeffrey Boomhouwer meermaals succesvol. Van afstand bepaalde Ephrahim Jerry, na een spectaculaire stop van goalie Gerrie Eijlers, de tussenstand op 10-5.

In het tweede kwartier ging Slovenië offensiever dekken. Zo maakte Nederland meer fouten. De geslepen opponent, derde op het WK in 2017, kwam nog voor rust dichterbij (12-11).

Kunststukje
Door twee doelpunten van Luc Steins, de rappe spelmaker vloog door de Sloveense verdediging, sloeg Nederland vlak na de pauze een nieuw gaatje (19-15). Door een kunststukje van Boomhouwer, achterlangs uit een vlieger, tikte Oranje na drie kwartier spelen de twintig goals aan.

Voornamelijk vanuit de beide hoekposities scoorde Slovenië en kwam het groepshoofd op gelijke hoogte (20-20). Zeven minuten voor tijd zorgde cirkelspeler Toon Leenders voor een nieuwe voorsprong van Nederland. In de spannende slotfase maakte Slovenië optimaal gebruik van een tijdstraf van Jerry en sloeg in de laatste minuut toe.

Twee punten
Door de nederlaag blijft Nederland steken op twee punten uit drie duels in de EK-kwalificatiereeks. Op zondagmiddag is de return. In Celje wordt om 17:00 gestart.

Doelpuntenmakers Oranje: Jeffrey Boomhouwer 8, Ephrahim Jerry 6, Bobby Schagen 4, Luc Steins 3, Iso Sluijters 2, Ivo Steins, Toon Leenders en Kay Smits 1.