Oranje poulewinnaar na monsterzege op Oostenrijk

Oranje is er vanmiddag in Den Bosch in geslaagd haar laatste EK Kwalificatie wedstrijd te winnen van Oostenrijk. De ploeg van Henk Groener speelde zeker in de eerste helft niet groots, maar overklaste Oostenrijk desondanks op alle fronten. In de tweede helft waren de Oostenrijkers duidelijk gebroken en kon Oranje uitlopen naar een echte monsterscore. Na een ruststand van 18 – 11 eindigde het duel in 35 – 22. Door de overwinning op Oostenrijk eindigt Oranje eerste in de poule.

De eerste tien minuten zijn duidelijk voor Oranje. Na 12 minuten spelen leidt Nederland met 9 – 5 en lijkt een monsterscore al in de lucht te hangen. Oostenrijk zet vervolgens aan en komt terug tot 9 – 8. In het verdere verloop van de eerste helft weet Nederland de marge wel weer opnieuw uit te bouwen. Met een 18 – 11 stand gaan de teams naar de kleedkamer, onder meer door toedoen van topschutter Abbingh (uiteindelijk goed voor negen treffers).

Van der Wal keept tweede bedrijf
In de tweede helft meteen een tegenvaller voor Oranje. Marieke van der Wal wordt in haar gezicht geraakt en moet het veld af. Tess Wester vervangt haar, terwijl Van der Wal aan de kant wordt opgelapt. Na enkele minuten staat zij weer tussen de palen. Ondertussen werkt Nederland vrolijk verder aan het doelsaldo en halverwege de tweede helft staat het 30 – 17. De laatste Nederlandse treffer kwam van de hand van Angela Malestein.

Bij Nederland ontbraken drie WK-gangers: Nycke Groot, Yvette Broch en Michelle Goos. Groot en Broch krijgen na een slopend, maar succesvol, seizoen rust van bondscoach Groener. Ook VOC-speelster Goos mocht de twee kwalificatiewedstrijden overslaan na een slopende finalereeks om de Nederlandse landstitel.