Oranje stiekem voor spek en bonen tegen Kroatië

1

Het EK-duel van Oranje tegen Kroatië is onbelangrijk voor het vervolg van het EK. Nederland is reeds groepswinnaar en de aanstaande tegenstander weet al dat het na woensdagavond naar huis kan.

Door de buzzerbeater van Lois Abbingh stelde Nederland niet alleen een ticket voor de hoofdronde veilig, maar tevens werd poulewinst gegrepen. Doordat alleen de behaalde resultaten tegen de landen die óók geplaatst zijn voor de hoofdfase, in poule C is dat naast Oranje ook Spanje en Hongarije, is de uitslag van het aankomende duel tegen het uitgeschakelde Kroatië waardeloos.

Lees ook: Duijndam maakt EK-debuut

Rusland verschafte zich na twee wedstrijden in poule B dezelfde positie. Zo liet de Olympisch kampioen in het slotduel tegen nummer laatst Slovenië de reserves opdraven. De 27-29 nederlaag verdampt tijdens de start van de hoofdfase in Nantes.

Debutanten
De kans is aanwezig dat ook bondscoach Helle Thomsen tegen Kroatië sterspelers als Nycke Groot en Lois Abbingh rust geeft. Tevens is het de uitgelezen mogelijkheid jongelingen Delaila Amega, Merel Freriks en Dione Housheer – die de eerste twee duels vanaf de tribune moest bekijken – te laten debuteren op een groot eindtoernooi.

Tussenstand poule C:
1. Nederland* 2-4 +4
2. Spanje* 2-2 +6
3. Hongarije* 2-2 +3
4. Kroatië 2-0 -13
* = door naar de hoofdronde van het EK

Programma poule C:
18:00 Nederland – Kroatië
21:00 Hongarije – Spanje

Het treffen tussen Nederland en Kroatië is vanaf 17:50 te zien op Ziggo Sport. Groepsgenoten Hongarije en Spanje strijden om 21:00 voor waardevolle punten in de hoofdronde. Op zondagavond komen de Oranjedames voor het eerst in de baan in Nancy.

Foto: Jaap van der Pijll

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here