Oranje treft plaaggeest: Vijf nederlagen tegen Noorwegen

0

Ook op het WK in Japan gaan de Oranjedames de degens kruisen met Noorwegen. De afgelopen vijf eindtoernooien boog de nationale ploeg keer op keer voor de Scandinaviërs.

Nederland en Noorwegen zijn tijdens de loting voor het WK in Japan, dat in december gehouden wordt, ingedeeld in poule A. Servië, Slovenië, Angola en Cuba maken de groep compleet.

De afgelopen vijf eindtoernooien trof Oranje Noorwegen. Niet één keer wist Nederland te zegevieren. In de hoofdfase van het EK van vorig jaar in Frankrijk stonden beide landen voor het laatst tegenover elkaar.

Flink klop
In Nancy maakte Noorwegen korte metten met Oranje. Het werd liefst 16-29 voor de Noord-Europeanen. Door uitstekende resultaten in de groepsfase zou Nederland zich wel scharen bij de laatste vier en viel op het eindtoernooi voor de Noren verrassend rap het doek.

In 2017 stonden de groepsgenoten tegenover elkaar in de halve WK-finale. Ook in Hamburg kreeg Oranje, toen onder leiding van Helle Thomsen, flink klop van Noorwegen. Bij 23-32 klonk het eindsignaal. Uiteindelijk zou Nederland brons grijpen en moest Noorwegen genoegen nemen met zilver.

Rio de Janeiro
Ook op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd Nederland door Noorwegen de voet dwars gezet. In de troostfinale ging Oranje er opnieuw aan. Zo pakten de Scandinaviërs ten koste van Polman en consorten Olympisch brons.

Twee keer verdeelden Nederland en Noorwegen in de eindstrijd de titel. Op zowel het WK in 2015 als het Europees kampioenschap een jaar later bereikten beide landen de finale. Twee keer trokken de Oranjedames aan het kortste eind. Dat gebeurde op het EK in 2016 zeer nipt. In Göteborg klonk bij 29-30 het striemende eindsignaal.

Foto: Jaap van der Pijll

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here