Prima WK-start! Oranje ook eenvoudig langs Angola

Het Nederlands damesteam is uitstekend begonnen aan het WK in Denemarken. De ploeg van bondscoach Henk Groener had na een stroef begin geen enkel probleem met Angola: 24-37

Nederland begon met van Olphen, Groot en Abbingh op de opbouw, Malestein en Smeets op de hoeken, Snelder op de cirkel en Wester op doel. Angola kwam al snel op de 1-0 voorsprong die meteen weer onschadelijk werd gemaakt door van Olphen. Nederland kwam in de beginfase lastig tot scoren en na 7 minuten stond het 2-2 dankzij een break van Malestein. Beide ploegen kwamen maar moeizaam tot kansen en Nederland scoorde vooral via de snelle tegenaanval. Na 16 minuten stond het 5-7 door twee breaks van Wester op Smeets. Via een vlieger van Malestein op Nycke Groot sloeg Nederland vervolgens het eerste echte gaatje: 5-8. Wester stopte twee ballen uit de linkerhoek en in de tegenaanval kon Polman er 5-9 van maken. De coach van Angola greep naar de eerste time-out van de wedstrijd. Na 20 minuten maakt Polman er per strafworp 5-10 van en Nederland trekt de wedstrijd langzaam naar zich toe. Groener wisselt door en brengt Bont, Goos, van der Heijden en Knippenborg in de ploeg. Oranje heeft nog altijd een gaatje van 4 als Michelle Goos daarna met haar eerste en tweede goal de 8-14 op het scorebord brengt. De Nederlandse dekking stond weer goed en de ploeg kan de voorsprong via een aantal breaks en doelpunten van Polman uitbreiden naar 10-18 na 27 minuten. Beide ploegen gaan uiteindelijk rusten met een 11-19 stand.

Na rust kwam Marieke van der Wal in de ploeg voor Tess Wester. Van der Heijden, Groot en Abbingh vormden de opbouwrij. Via een vlieger van van der Heijden komt Oranje op een 15-24 voorsprong. Diezelfde van der Heijden loopt daarna tegen een tijdstraf aan en kort daarna krijgt ook Angola een tijdstraf. In de daaropvolgende 5 tegen 5 situatie scoort Snelder vanaf de cirkel de 16-25. Oranje bleef goed verdedigen en het was voor Angola maar moeilijk om door de Nederlandse muur heen te breken. Debbie Bont zorgt na 40 minuten voor een 10 doelpunten voorsprong: 16-26. Bondscoach Henk Groener brengt vervolgens van Olphen, Polman en Broch weer in de ploeg en Abbingh brengt het verschil op 11 via een strafworp na een overtreding op Goos. Diezelfde Abbingh scoort daarna ook doelpunt 28 en 29 voor Oranje met een prima onderhands schot en een break. De coach van Angola grijpt vervolgens naar een time-out en Henk Groener waarschuwt zijn ploeg om op te passen voor blessures in het laatste kwartier.

In de slotfase van de wedstrijd probeert Oranje het publiek te vermaken en in het begin lukt dat aardig. Zo scoort Polman een vlieger op aangeven van Smeets, een snoeihard schot van van Olphen en een mooie onderschepping van Polman. Na een goede redding van van der Wal kan Malestein in de snelle tegenaanval voor een 20-34 stand zorgen. De wedstrijd heeft zijn spanning dan al lang en breed verloren en het is de vraag of en wanneer Nederland doelpunt nummer 40 gaat maken. Danick Snelder krijgt na een mooie pass van Knippenborg een penalty die benut wordt door Polman: 22-36.

In de laatste 8 minuten wordt de wedstrijd een beetje rommelig. De Nederlandse dekking staat niet goed en het loopt tegen een aantal tijdstraffen aan waardoor Angola eenvoudige doelpunten kan maken. Maar echt in de problemen komt Oranje niet meer. Van der Wal stopt nog een strafworp en uiteindelijk eindigt de wedstrijd in een simpele 24-37 voor Nederland.

Estavana Polman werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Morgen heeft Nederland een rustdag. De volgende wedstrijd is aankomende dinsdag om 20.45 uur tegen Zweden.