Ros fluistert over eredivisiehandbal in Twello

0

Na vijftien wedstrijden in de eerste divisie mogen de dames van het Gelderse Voorwaarts zich verrassend de koploper van de competitie noemen. De formatie uit Twello begint 2019 met een échte test: Volendam-uit. De promotiekandidaat uit Noord-Holland verloor in eigen huis nog geen duel. Voorwaarts-spelbepaler Alineke Ros ziet erg uit naar de kraker.

Als kampioen van de tweede divisie A promoveerde Voorwaarts in 2017 naar het een na hoogste niveau van het land. In de zomer die volgde wist de ploeg uit Gelderland oud-jeugdinternational Alineke Ros te verleiden terug te keren naar haar jeugdliefde. “Ik heb daar in de jeugd gehandbald en veel vriendinnetjes van toen speelden in de senioren. Ik wilde graag weer voor de lol spelen”, legt de 23-jarige Ros uit.

Als tiener sloot Ros aan bij het Dalfsen van toenmalig coach Peter Portengen. In Overijssel speelde ze met veel bekende speelsters en won ze in het rood van de meervoudig landskampioen een hoop mooie prijzen. “Een heel mooie tijd”, lacht ze. “Ik heb daar veel vriendinnen gemaakt. Helaas vertrokken er ieder seizoen ook veel goede speelsters.”

Tumor
Een goedaardige tumor in het scheenbeen van Ros maakte een abrupt eind aan de sluwe plannen van het talent uit Apeldoorn. “Maar ik twijfelde al eerder om te stoppen”, is Ros eerlijk. “Het ging heel goed met mijn studie en maatschappelijk wilde ik ook meer gaan doen. Het was kiezen tussen veel trainen of meer studeren. Bij Voorwaarts kan ik beide combineren.”

“Het was kiezen tussen veel trainen of meer studeren”

Na vijftien duels in de eerste divisie stijgt de spanning in Twello. Plaatselijke trots Voorwaarts wist in veertien competitiewedstrijden te zegevieren. “Aan het begin van het seizoen is geen woord gesproken over het kampioenschap. Op dit moment staan we acht punten los van Volendam en wordt promoveren naar de eredivisie steeds een realistischer idee. Erg leuk voor zo’n dorpsclub en vooral voor de speelsters die hier al heel lang spelen.”

Druk
Ros beleeft een déjà vu. Ze verliet Dalfsen om een stapje terug te kunnen doen, maar zal in het oranje van Voorwaarts opnieuw verhitte duels gaan spelen. “Ik heb de druk niet echt gemist”, grinnikt de goaltjesdief. Samen met een andere oud-speelster van Dalfsen, Ellen Schutte, neemt ze Voorwaarts wekelijks op sleeptouw. “Bij Dalfsen kon iedereen scoren. Dat gaat bij Voorwaarts lastiger. Dan is het logisch dat je wat meer doelpunten maakt. Onder Peter Portengen heb ik veel over het spelletje geleerd en ik vind het vooral heel leuk dat over te brengen naar mijn teamgenoten.”

“Nee, Dalfsen heeft mij nog niet gebeld”

Met een schuin oog kijkt Ros naar de prestaties van haar oude club uit Overijssel. Na rijke jaren maakt Dalfsen een lastig seizoen door. De eredivisionist voelde zich genoodzaakt in de winter de Portugese Maria Ramos aan te trekken. “Nee, Dalfsen heeft mij nog niet gebeld”, vertelt Ros, die bij Voorwaarts erg geniet van de combinatie tussen werk en sport. “Ze weten dat ik het hier erg naar mijn zin heb. Daarnaast heb ik niet zo’n trek meer in veel trainen.”

Volendam
Zaterdagavond gaat de formatie van de vertrekkende succescoach Helma Meijerman op bezoek bij Volendam. De thuisploeg is in eigen huis nog niet geklopt. Het verschil op de ranglijst is acht punten. “De thuiswedstrijd tegen hen was misschien wel onze beste van het seizoen. Dit weekend verwacht ik een andere wedstrijd”, kijkt Ros vooruit. “In onze hal mag niet met hars worden gespeeld. Dat heeft Volendam vaak genoemd.”

Volgend seizoen zullen ook de Voorwaartse vingertoppen plakken. Na de zomer is harsgebruik in de eerste divisie verplicht. Maar wellicht vertonen Ros en consorten dan hun kunsten op het hoogste niveau van Nederland. “Er wordt al vooruit gekeken bij de club en dat moet ook”, weet Ros. “Ik denk dat onze basisploeg onderin de eredivisie mee zou kunnen, maar de selectie is heel smal. Mochten we promoveren dan moet er gekeken worden naar versterkingen.”

Foto: Eelco Schaap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here