Samenvatting EK finale Nederland – Noorwegen

By 19 december 2016Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Het Nederlands damesteam is er net niet in geslaagd om Europees kampioen te worden. Na twee weken fantastisch handbal kwam Oranje in de finale tegen wereldkampioen en titelverdediger Noorwegen één doelpunt tekort om er een verlenging uit te slepen: 30-29. Met het bereiken van de halve finale had Oranje zich al rechtstreeks gekwalificeerd voor het WK van 1 tot en met 17 december 2017 in Duitsland.

Ondanks de nederlaag in de finale kan het Oranje terugkijken op een geweldig EK. Twee weken lang hielden de Oranjemeiden heel Nederland in de ban van de handbalsport. De aandacht in de media was enorm. Veel handbalclubs organiseerden speciale evenementen om gezamenlijk met de leden in de kantine of het clubhuis de handbalwedstrijden voor de televisie te bekijken. Om de einduitslag van de EK-finale te melden werd er zelfs ‘ingebroken’ in het voetbaloverzicht van Studio Sport.

samenvattingnlnr

In de Scandinavium Arena was gisteravond een geweldige sfeer. Vele Nederlandse handbalsupporters waren naar Göteborg afgereisd om deze unieke gebeurtenis mee te maken.

Gelijkwaardig
In tegenstelling tot de laatste vier ontmoetingen met Noorwegen, waar telkens kansloze nederlagen werden geleden, was Nederland zondagavond wel gelijkwaardig aan de regerend wereldkampioen. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen verloor bij het EK alleen het openingsduel tegen Duitsland. Daarna volgden zes overwinningen op rij. Een record voor Nederland.

Mooiste handbal
Nederland heeft zich duidelijk verbeterd sinds de verloren WK-finale van vorig jaar. De ploeg is rijper en speelt supersnel. Volgens veel analisten het mooiste handbal op het toernooi. Dat was in de finale ook met name voor de rust te zien. De knap opgebouwde 13-9 voorsprong was echter bij het rustsignaal verdampt. Nycke Groot gooide vlak voor het einde de gelijkmaker tegen de Noorse touwen: 15-15.

Slot
Na de hervatting ging het tien minuten gelijk op, maar Nederland kwam niet meer op voorsprong. Bij 24-20 leek Noorwegen definitief afstand te nemen. Tien minuten voor tijd was de opdracht bij een 28-23 achterstand nog lastiger. Toch kwam Oranje knap terug tot 30-29, maar de tijd ontbrak voor de gelijkmaker.