SENSATIE: Oranje heren naar play offs WK!

De Nederlandse heren hebben vanmiddag voor een stunt gezorgd in het mondiale handbal door met 34 – 21 te winnen van Zwitserland. Al vanaf de eerste minuut lag het initiatief volledig bij Oranje. Meest opvallende momenten van de wedstrijd waren de twee goals van doelman Gerrie Eijlers en de showballetjes van Jeffrey Boomhouwer. Door de winst op Zwitserland plaatst Oranje zich voor de play offs van het WK in 2017. De play offs worden gespeeld in juni.

De beginfase van de wedstrijd was duidelijk voor Nederland. Doelman Gerrie Eijlers vervulde net als afgelopen woensdag een sleutelrol. Nederland incasseerde in die periode slechts 2 tegendoelpunten. De dekking stond als een huis en na 14 minuten spelen stond het al 7 – 2 voor Oranje.

De Zwitsers nemen dan een time out. Er moest ook immers wat gaan gebeuren. Aanvallend wordt de keeper eruit gehaald en een extra veldspeler ingebracht bij Zwitserland. Het ziet er allemaal wat geforceerd uit bij de Zwitsers. Sterspeler Andy Schmid begint zich in die fase al duidelijk te irriteren. Nederland is duidelijk op de goede weg en loopt opnieuw verder uit via Joris Baart die uitstekend in de wedstrijd zit: 9 – 3.

Dan met nog 10 minuten te spelen in de eerste helft opnieuw een belangrijk moment. Zwitserland forceert een strafworp en Schmid loopt naar de 7 meter. Opnieuw bewijst Eijlers zijn waarde en stopt de strafworp. In de tegenaanval is het opnieuw Baart die het net raakt: 12 – 5.

Dan nog twee opvallende momenten aan het einde van de eerste helft. Uitblinker Gerrie Eijlers doet twee ‘Tess Westertjes’ achter elkaar en bepaald de ruststand op 18 – 9.

In de tweede helft zien we geen extra veldspeler meer aan de kant van de Zwitsers en is het dus gewoon 6 tegen 6. Desondanks kan Nederland via Jeffrey Boomhouwer opnieuw de bal in een leeg doel gooien omdat doelman Andreas Portmann om onduidelijke redenen op de grond ligt: 20 – 10.

Zwitserland lijkt dan al geknakt. Oranje loopt opnieuw verder uit via Leon van Schie: 23 – 10. Het ongeloof in de ogen bij Andy Schmid is tekenend. Zwitserland heeft werkelijk niks in de melk te brokkelen tegen dit ijzersterke Oranje.

De Zwitsers worden vernederd. Vooral Jeffrey Boomhouwer maakt van de gelegenheid gebruik om een show te geven aan het massaal aanwezig publiek in de Fitlandhal in Sittard. Een balletje achter de rug en een vliegertje. Alles was deze middag mogelijk. Het staat dan inmiddels 30 – 15.

Het geloof is totaal weg bij Zwitserland. Schmid wordt naar de kant gehaald en ook Nederland kan vrolijk door wisselen. Oranje bereikt de play offs van het WK in 2017 ten koste van Zwitserland. Eindstand: 34 – 21