Statistieken: Collectief Oranje doorslaggevend

By 14 december 2016Featured, Oranje, Oranje Dames

Om 16:15 speelt het Nederlands damesteam het cruciale duel tegen Spanje. Bij winst wacht de halve finale van het EK in Zweden. Een blik op de statistieken leert dat Oranje als team uitblinkt.

Advertentie

De huidige topschutter? Neagu van Roemenië. Speelster met de meeste assists? Gorbicz van Hongarije. En de keepster met de meeste reddingen? Janurik van Hongarije. Alle individuele titels gaan aan de neus van Nederland voorbij. Maar als team blinkt Oranje uit!

Meeste goals
De formatie van Thomsen heeft de meeste doelpunten (143) van alle landen gemaakt op het kampioenschap. Met een keurig scoringspercentage van 60%. Alleen de Roemenen troefen Oranje daarin af (62%). Met haar negentien goals komt de topscorer van Nederland Nycke Groot niet in de buurt van de topschutters van het EK, maar wel telt de selectie liefst acht speelsters die meer dan tien doelpunten gescoord hebben.

Ter vergelijking: bij Frankrijk zijn dat er slechts vier. Bij kanshebbers Denemarken en Duitsland vijf speelsters. Oranje is gevaarlijk vanaf nagenoeg iedere positie, door bijna iedere speler. Polman (18), Abbingh (16) en Broch (15) zijn voorbeelden van speelsters die in de dubbele cijfers lopen. Noemenswaardig: Cirkelspeelster Broch had slechts zeventien schoten nodig om tot haar vijftien doelpunten te komen (88%).

Advertentie

Blockparty
Ook het aantal geblokte schoten van Nederland valt op. Alleen de Denen hebben een geblokt schot meer: vijftien om zestien. Spanje, de aanstaande tegenstander van Oranje, heeft in vijf duels drie blocks kunnen noteren. Met vijf blocks is Kelly Dulfer de gevierde vrouw in de blockparty van Nederland, terwijl ook Danick Snelder en Yvette Broch in de block top-10 van het EK te vinden zijn.

Ook 7-meters zijn besteed aan de dames van Thomsen. Liefst zestien van de negentien (84%) strafworpen vonden het net. Kramer (1/1) en Visser (5/5) zijn foutloos. Lois Abbingh, de penaltyspecialist van Nederland, prikte liefst negen keer raak uit elf pogingen. Alleen het uitgeschakelde Polen (92%) en Denemarken (88%) zijn nóg zekerder vanaf de strafworplijn.

Vrijdag
Zo leunt Nederland niet op één of twee individuen, maar gooit het als collectief hoge ogen. Wanneer Oranje de Spaanse dames weet te verslaan mag het zich kronen tot groepswinnaar en wacht vrijdag de halve finale tegen de nummer twee uit groep 2.

Foto: FotoReza

Advertentie