Ten Velde wil vooruit met Oranje

0

Rutger ten Velde timmert met de nationale ploeg in Noorwegen en Slowakije aan de weg. In april staan voor Nederland belangrijke EK-kwalificaiteduels met Slovenië op het programma. De 21-jarige hoekspeler heeft vertrouwen in Oranje en ook steeds meer in zichzelf.

Een week geleden stapten de Oranjemannen op het vliegtuig naar Noorwegen om deel te nemen aan de Gjensidige Cup. In Oslo oefende Nederland tegen WK-gangers Brazilië, Noorwegen en IJsland. “Het is heel mooi en goed dat we ons een keertje mogen meten met dit soort tegenstanders. Op zo’n toernooi kun je zien waar je staat en of je dichterbij het niveau van de grote landen komt”, opent Rutger ten Velde het gesprek vanuit Slowakije.

Nederland verliet na drie oefennederlagen Noorwegen en streek neer in Slowaaks Sal’a. “Ik denk dat we hebben laten zien dat we daadwerkelijk dichtbij de landen komen die naar het WK gaan”, gaat Ten Velde verder. “In grote lijnen gaat het steeds beter. Aan de details moeten we nog werken. Kleine technische fouten worden meteen omgezet in een tegendoelpunt. Ook kan de afstemming in de dekking beter. Daar verliezen we de duels op.”

Andere dekkingsvorm
“We zijn deze weken bezig met een andere dekkingsvorm. Een vrij offensieve vorm van 5-1. Dat komt aan op details. Denk aan timing, samenwerking tussen de midvoor en midachter. Dat is heel veel oefenen. Daarmee kweek je vertrouwen in elkaar”, is de flankspeler van het Duitse Wilhelmshavener HV tevreden. “De bondscoach bepaalt welke dekkingsvorm er gespeeld wordt, maar vraagt ook veel info bij de spelers. Hij praat bijvoorbeeld veel met Toon Leenders, die als midachter een belangrijke rol speelt.”

“Je wordt alleen maar beter van een concurrentiestrijd”

Ten Velde voelt zich lekker bij Oranje. Tijdens de start van de EK-kwalificatiereeks koos bondscoach Erlingur Richardsson nog voor positiecollega’s Jeffrey Boomhouwer en Tommie Falke. “Je wordt alleen maar beter van een concurrentiestrijd”, blijft de Arnhemmer rustig. “Neemt niet weg dat je als speler graag erbij wil zitten. Ervoor strijden maakt je alleen maar sterker. Als speler, maar ook mentaal.”

Stapje terug
Tussen de oren heeft de hoekspeler van Oranje de zaakjes steeds beter op orde. Als tiener vertrok Ten Velde naar Duitsland, om in 2016 bij Volendam in Nederland terug te keren. “Soms moet je een stapje terug maken om je doel te bereiken”, is hij zeker. In 2017 volgde de transfer naar de tweede Bundesliga. In het blauw-rood van Wilhelmshavener HV voelt de international zich lekker. “Vergeleken met de eerste dag dat ik binnenkwam heb ik grote stappen kunnen zetten. Ik ben uitgegroeid tot een vaste waarde en mag heel veel minuten maken.”

“Op een gegeven moment is het de bedoeling dat je als speler alleen maar stappen vooruit gaat zetten. Alles wijst op dit moment de goede kant op”, zegt Ten Velde. “Ondanks dat we met de club in Duitsland onderaan de degradatiestreep bungelen. Er staat veel spanning op de wedstrijden, maar daar leer ik veel van.”

EK 2020
“In het veld denk ik steeds minder na over bijzaken”, klinkt de hoekspeler opgelucht. “Ik ben alleen met handbal bezig. Eigenlijk gaat dat onbewust en dat is waardevol. Ik ben nog jong genoeg om veel te leren. De hoekspelers in de top zijn vaak een jaar of 28. Ik heb nog een hele carrière te gaan.”

“Ik ben nog jong genoeg om veel te leren”

Ten Velde hoopt in de toekomst te kunnen overstappen naar een club uit de Bundesliga. “En natuurlijk een vaste waarde worden bij de A-ploeg”, verklapt de twintiger. “Dat wil ik sinds ik klein ben bereiken. Dan is het fijn dat ik deze week vijf interlands kan bijschrijven. Het smaakt naar meer. Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet het EK van 2020 met Oranje in mijn achterhoofd heb.”

Foto: FotoReza

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here