Tijsterman aast op EK-succes met Jong Oranje

0

Jong Oranje is op het vliegtuig naar Hongarije gestapt. Op donderdag opent de formatie van bonsdcoach Monique Tijsterman (op de foto tweede van links) het EK tegen poulegenoot Duitsland. “Ik vind de combinatie in het team kloppen.”

In september 2018 maakte Tijsterman kennis met de nieuwe lichting. Trainingen en oefentoernooien later maakt de nationale jeugdploeg zich op voor het Europees kampioenschap. “We gaan per wedstrijd onze kansen bekijken. Ver komen blijft het hoofddoel”, opent Tijsterman het gesprek.

“Tuurlijk is ervaring opdoen heel belangrijk tijdens zo’n jeugd EK. Maar je wilt als land ook een heel goed resultaat neerzetten. Ik denk dat, dat met deze groep heel goed kan. Ik vind de combinatie in het team kloppen”, vertelt de trainster/coach.

Mix
“Het is een mix van ervaring en talent”, legt Tijsterman de samenstelling van haar selectie uit. “Ik kan een beroep doen op speelsters als Larissa Nusser, Sarah Dekker en ook Nyala Krullaars, die de stap naar Kobenhavn Handbold heeft gemaakt. Daarnaast zijn er veel meiden van VOC mee die gewend zijn finales te spelen. Naast een goede basis hebben we ook een goede bank.”

Nederland is samen met Duitsland, Denemarken en Kroatië ingedeeld in poule B. Tegen laatstgenoemd land boekte Oranje onlangs een oefenzege. “Dat zegt niet alles. Het blijft een oefentoernooi. Elke ploeg is aan het sleutelen. Er wordt gekeken welke speelsters het best bij elkaar in het veld passen.”

Programma poulefase Jong Oranje:
11 juli 14:30 Duitsland-Nederland
12 juli 16:30 Nederland-Denemarken
14 juli 16:30 Nederland-Kroatië

Tijsterman is een voorstander van de offensieve dekking. Dat liet ze als clubcoach bij LIONS en Dalfsen al zien. “Dat is ook hoe we graag met Jong Oranje willen spelen. Vanuit een open dekking kun je makkelijk omschakelen. Dat zijn voor ons simpele doelpunten. Op een EK houd je dat niet zestig minuten lang vol, maar een deel van de wedstrijd wel.”

2011
“De eerste slag moeten we tegen Duitsland slaan. Dat kan een belangrijke wedstrijd worden. Voor de punten en het gevoel”, besluit Tijsterman. In 2011 behaalde ze al eens EK-zilver met de Jong Oranjedames. Tess Wester, Lois Abbingh en Estavana Polman waren toen de blikvangers. “Ik vergelijk deze groep een beetje met die lichting. Ze hebben ook heel veel trainingsuren op de HandbalAcademie gemaakt.”

Alle duels van Jong Oranje zijn vanaf donderdag online te zien. Klik hier voor de verschillende livestreams.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here