Transferbalans eredivisie: Metamorfose VOC, ook Borhave en Kwiek drukdoende

By 9 augustus 2020Competities, Eredivisie, Featured

Bijna alle vrouwelijke eredivisieteams zijn de voorbereiding op het zaalseizoen gestart. Dat gebeurt in gewijzigde samenstelling. De transferbalans.

Landskampioen VOC is zonder enige twijfel de meest actieve club op de transfermarkt geweest. De Amsterdammers hebben het vertrek van sterkhouders als Nikita van der Vliet (Nykøbing), Britt van der Baan (TuS Metzingen) en Zoë Sprengers (Bayer 04 Leverkusen) moeten opvangen.

Topaanwinst Michelle Goos sluit aan bij VOC. In 2016 verliet de oud-international de club uit de hoofdstad. In Duitsland was Neckarsulmer SU de laatste werkgever van Goos.

Kim Molenaar
Van competitiegenoten komen onder meer Riejanne Blaauw (SEW), Jette van Ingen (Quintus), Pipy Wolfs (DSVD) en Kim Molenaar (VZV) over naar Amsterdam. Laatstgenoemde transfer is gevoelig, omdat Molenaar geldt als groot talent.

VZV vult het vertrek van de jeugdinternational in met eigen jeugd. Ook HandbaL Venlo, een andere uitdager van VOC, heeft een relatief rustige lente achter de rug. Becky van Nijff keert terug uit Duitsland, Manon Zijlmans wordt overgenomen van eerste divisionist PSV, terwijl doelvrouw Sanne Hekking verrassend aansluit bij promovendus BFC.

Nibbixwoud en Borne
In Kwintsheul wordt vooral ingezet op eigen jeugd. Lisanne Kruijswijk verlaat de HandbalAcademie om ook in de midweek weer aan te sluiten bij Quintus. Na een jaar afwezigheid gaat Anouk Zwinkels weer spelen voor de bekerwinnaar in het groen-wit. Ook is Celine Michielsen van HSG Blomberg-Lippe aangetrokken.

Hoofdtrainer Arthur Langedijk is op Blaauw na erin geslaagd alle basiskrachten in Nibbixwoud te houden. Concurrent Borhave heeft wel geshopt. Maron Schepers (VfL Oldenburg) en Lieke van der Linden (Voorwaarts) zijn twee van vijf nieuwelingen in Borne.

Over de schutting
Volendam heeft vooral over de schutting bij VOC gekeken. Niet alleen Marit Huiberts komt over uit de hoofdstad, ook Pien van der Geest speelt na de zomer in het oranje uit het vissersdorp. Schutter Roos van Leeuwen bewandelt net als Jacky Ferwerda de omgekeerde route.

In Deurningen heeft DSVD zich vooral gefocust op de positie onder de lat. Sanne Haarbrink, oud-doelvrouw van onder meer E&O, en Ciska van Vessem (Lettele) moeten Danique Trooster doen vergeten bij de Overijsselse club. Laatstgenoemde heeft bij Werder Bremen in Duitsland getekend.

Winkels en Luchies
Van drie promovendi heeft Kwiek de beste zaken op de transfermarkt gedaan. Marit Winkels is losgeweekt van DSVD. Daarnaast sluit onder meer Daphne Luchies aan in Raalte. Zij stond in Emmen te boek als een van de grootste talenten in de jeugdopleiding.

Na een periode in België bij Sint Truiden keert Annika Noordink terug in de eredivisie. De oud-spelmaakster van onder meer E&O, DOS en Dalfsen sluit aan bij haar laatste club in eigen land: V&L.

Foto: Tina Kolthof