Van der Heijden denkt nog niet aan Parijs

0

Snel na de derde zege in de poulefase verkasten de Oranjedames van Montbéliard naar een nieuwe speelstad. In Nancy opent de nationale ploeg de hoofdfase tegen medekoploper in groep 2 Roemenië. Basisspeelster Laura van der Heijden (28) blijft ondanks de ongeslagen status, vertrouwd, kalm.

Zonder speelsters als Sanne van Olphen, Danick Snelder en Yvette Broch vertoefde Oranje uitstekend in de poulefase. Hongarije, Spanje en Kroatië werden verslagen. “Dat zorgt voor een lekker gevoel, maar niet meer”, opent Laura van der Heijden het gesprek. In de groepsfase vond de rechteropbouwster tien keer het net. “Ik heb me vooraf niet bezig gehouden met voorspellingen. Je kunt beter je energie steken in de wedstrijden die komen gaan.”

Routine
Van der Heijden is onverstoorbaar als altijd: “Na de blessure van Danick (Snelder, red.) is de knop snel omgezet. Ik vind dat de meiden op de cirkelpositie het heel goed oppakken. Helle (Thomsen, red.) heeft er in de weken voor het EK veel nadruk op gelegd. We hebben veel met elkaar geoefend. Zo is er routine in gekomen. Gelukkig hebben we dat kunnen laten zien tijdens de eerste wedstrijden.”

Lees ook: Oranje als groepswinnaar naar volgende ronde

De ongeslagen status is volgens de schutter van het Duitse SG BBM Bietigheim geen reden voor het lopen van de polonaise. Op zondag komt Oranje medekoploper Roemenië tegen. In een poule met Noorwegen, Duitsland en Tsjechië boekten Cristina Neagu – die in de eerste drie EK-duels 24 keer scoorde –  en consorten drie winstpartijen. “We focussen ons op zondag. Een goed resultaat zal ons erg helpen”, is Van der Heijden realistisch.

Sfeer
Nederland heeft vier punten meegenomen uit de poulefase. Daarmee houdt de nationale ploeg vier landen onder zich in de hoofdfase. “Het doel was om in de poulefase zoveel mogelijk punten te verzamelen voor de volgende ronde”, zegt Van der Heijden. “We hebben een goede uitgangspositie, maar aan Parijs denk ik nog niet. Dat doe ik nooit, zover vooruit kijken. Er komen nog drie wedstrijden in de hoofdronde.”

Van der Heijden geeft tot slot toe dat de sfeer binnen de ploeg goed is. “Winnen helpt altijd”, lacht ze. “We voelen ons goed. Zo’n eindtoernooi blijft bijzonder. Er komen grote en belangrijke wedstrijden aan.”

Foto: FotoReza

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here