Van Olphen is niet de grote redder

By 25 september 2019Featured, Heren Oranje, Oranje

“De EK-selectie is nog niet bekend. Daar moet ik eerst in zien te komen. Ik verheug me op mijn terugkeer.” Fabian van Olphen (38) zit in de voorselectie van Oranje en maakt kans op EK-deelname. De routinier ziet zich niet als de grote redder van de nationale ploeg.

Na een telefoontje van assistent bondscoach Edwin Kippers ging Van Olphen serieus nadenken over een terugkeer. “Twee weken geleden kwam Erik Zwakman, de teammanager van het Nederlands team, kijken bij een wedstrijd van TBV Lemgo. Hij vroeg me terug te komen bij de nationale ploeg. Ook mijn teamgenoten Dani Baijens en Bobby Schagen lieten het al meerdere keren vallen. Eigenlijk had ik een comeback bij Nederland al uitgesloten.”

“Nadat ik niet meer werd opgeroepen had ik, in mijn hoofd, mijn interlandcarrière al afgesloten. Ik heb erg genoten van het feit dat de jongens het EK hebben gered”, vertelt Van Olphen. “Tot het telefoontje van Edwin. Hij vertelde me dat ze graag de beste ploeg op het EK zien. Snel daarna heb ik met Gerrie Eijlers, de aanvoerder, gebeld en ook hij deelde die mening. Ik had het ook begrepen als ze graag met het team dat de EK-kwalificatie door kwam naar het EK waren gegaan.”

Gezin
Van Olphen is bescheiden. De cv van de dekkingsspecialist is dat niet. Van 2006 tot en met 2017 speelde hij bij topclub SC Magdeburg. In het groen-rood van de Bundesliga-club fungeerde Van Olphen meerdere jaren als aanvoerder, won hij de EHF Cup en pakte de international in 2016 de DHB Pokal. “Ik zie mezelf niet als de grote redder van Oranje.”

“Ik ben heel blij met haar steun”

Het gezin van Van Olphen woont nog in Magdeburg. Wekelijks reist de linkeropbouwer voor twee dagen van Lemgo naar de woonplaats van zijn vrouw en kinderen. “Mijn vrouw heeft een fulltime baan en zorgt vaak voor de kinderen. Als ik terugkom in Magdeburg kan ik haar ondersteunen. Vaak reis ik op woensdag weer naar de club. Ik heb de terugkeer bij Oranje natuurlijk ook met haar moeten bespreken. Ze vertelde me het nog wel een half jaar langer vol te houden. Ik ben heel blij met haar steun.”

Adelaars tegen de leeuwen
“Er staat veel op mijn cv, maar een EK nog niet. Ik heb er een ski-vakantie en trouwerij voor afgezegd”, begint Van Olphen te lachen. De gedachte aan het eindtoernooi maakt hem warm. “Misschien is dit wel mijn laatste jaar. Ik wil er helemaal voor gaan. Ik val binnen en wil goed voorbereiden. Alleen als ik ingespeeld ben kan ik een meerwaarde zijn.”

“Ik heb er een ski-vakantie en trouwerij voor afgezegd”

Van Olphen speelde al 75 interlands voor Nederland. “Tegen België, Georgië, Cyprus, Roemenië. Noem ze maar op. Andere koek dan Duitsland, Letland en Spanje”, somt de Hagenees de EK-poule van Oranje op. “De adelaars tegen de leeuwen. Duitsland-Nederland. Daar zie ik erg naar uit. Een fantastische belevenis. Voor de hele mannenkant en sport. Dit kan voor de toekomst van het mannenhandbal alleen maar voordelig werken.”

Veel veranderd
De voorselectie van bondscoach Erlingur Richardsson telt 22 spelers. Voor de oefenweek – waar Nederland gaat spelen tegen Polen, Slovenië en Oostenrijk – vallen twee spelers af. “En de EK-selectie zal ook moeten slinken”, weet Van Olphen. “Ik kan van te voren niet inschatten of ik een meerwaarde ben voor deze ploeg. Er is veel veranderd. Ik ga erg mijn best doen en de bondscoach overtuigen.”

Foto: Jaap van der Pijll

Geef een reactie