Van vrienden uit Nieuwegein naar nationale kroonjuwelen

0

In 2014 drentelde Rick Louw nog rond in de tweede divisie. Vier jaar laten mag de oefenmeester en assistent bondscoach van Jong Oranje werken met de jeugdige kroonjuwelen van het land. Wekelijks, op heilige grond: Papendal.

Als talentvolle hoekspeler kwam Rick Louw simpelweg tekort voor de top. “Ik had onder meer Jeffrey Boomhouwer voor me en wist dat ik het af ging leggen”, is de Utrechter realistisch. Na een teleurstellend seizoen binnen de lijnen bij zijn liefde Nieuwegein dacht Louw voorgoed afscheid te nemen van de sport. “Ik haalde er niet meer genoeg plezier uit en twijfelde door te gaan. Toen stond het bestuur van de club opeens voor mijn deur.”

In de zoektocht naar een trainer/coach voor de eredivisieclub van weleer, waar international Patrick Miedema doorbrak, kwam Nieuwegein bij Louw uit. “Ik was in het bezit van de juiste papieren en heb het aan mijn vrienden voorgelegd”, legt Louw uit. “Zo werd ik opeens hoofdtrainer. Uit nood geboren. Het seizoen verliep perfect. Ik eiste wat randzaken van de club en zette de jongens met duidelijke afspraken op scherp. We keerden terug naar de eerste divisie.”

Biertje
“Wat erg werkte bij Nieuwegein was de juiste afstemming tussen plezier en knetterhard trainen”, glimlacht Louw. “Na half elf ging de knop om en dronken we een biertje in de kantine. Sommige trainers vinden dat moeilijk. Terugschakelen. Omdat ik de groep van binnenuit kende, wist ik hoe ermee om te gaan. Daartegenover bereidde ik de trainingen en wedstrijden goed voor. Dat voelden de jongens. De trainingsopkomst schoot omhoog en dat zag je terug op het veld.”

Benieuwd naar het hele artikel over Rick Louw? De oefenmeester staat in de zevende en nieuwste uitgave van het Handbal Inside Magazine. Het blad is hier te verkrijgen. 

Foto: Jaap van der Pijll

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here