Vechtlust om eerste plek degradatiepoule

In Arnhem de een na laatste wedstrijd nacompetitie degradatie poule eredivisie. Zowel de ploeg van Arthur Langedijk als de mannen van Hans van Dijk hebben zich al lang en breed veilig gespeeld voor deelname aan de eredivisie volgend seizoen. Het enige waar je nu nog voor zou kunnen spelen is de plaats op de ranglijst, hangt geen titel en geen prijs aan vast.

AHV Swift staat na 8 wedstrijden op 15 punten en Alphadeuren Houten op 14. De Houtenaren zonder de geschorste Daan Versleeuwen en Jorick de Bruijn heeft zijn voet opgeofferd aan de kwartfinale beker en blijft vanavond aan de kant. Milo Bos uit de jongens B is aan de selectie van het mannenteam toegevoegd en heeft er al een toernooi opzitten in de voorbereiding naar het NK van 23 april aanstaande. Het vele publiek zit klaar in een versierde hal met vreugde en verdriet voor een potje handbal.

Om 20.00 uur fluiten de heren scheidsrechters voor het beginsignaal en de wedstrijd gaat meteen vol van start. Geen aftasten, geen lieve woordjes en zoete broodjes maar meteen volle bak. Ilon Willems zet de 0-1 op het scorebord en zorgt de snelle Sofiane Rhouma voor de gelijkmaker, 1-1. Jarn van Gool, (evenals Stijn Hoefnagels en Richard Meinicke geen onbekende(n) in Arnhem en omstreken maakt er 1-2 van.

Robin Schoenaker van Swift scoort de gelijkmaker en het publiek geniet van de snelle aanvallen en scores.
Pass van Richard Meinicke mist Riemer van Markus op een haar maar gelukkig kan Stijn Hoefnagels worden bereikt en Houten brengt de stand op 2-3. De ploegen kennen elkaar goed en Swift komt via Thijs Geurds op gelijke hoogte 3-3.

Bij een stand van 4-4 volgt er bij beide ploegen een slordige fase van balverlies en gemiste kansen c.q. knap keeperswerk en na krap 8 minuten in de wedstrijd is het 5-4 score Peter Schoenaker. Er volgt een fase waarin zowel hoekspeler Luuk van Engelen als David Petit voor een viertal doelpunten zorgen en het is nog immer een gelijk opgaande strijd.

AHV Swift zet haar aanvallen goed op en met haar lange opbouwers weten zij het overzicht te behouden en de vrije man te vinden. Onze mannen weten via de opbouwers de cirkel te bereiken, Stijn Hoefnagels heeft het zwaar te verduren en Riemer van Markus scoort een 7-meter en Houten komt op een kleine voorsprong 8-10.

Het is spannend en Swift raakt direct na de time-out snoeihard de paal, heeft Richard Meinicke een redding maar weet Robin Schoenaker met een prachtige draaibal de score terug te brengen naar 9-10 en is het genieten. Houten mist een kans, Milo Bos maakt werkelijk zijn debuut in de eredivisie met een doelpunt maar helaas valt dat doelpunt net binnen de aanvraag van een time-out en dat is jammer.
Swift komt in overtal maar treft wederom de paal en Houten verspeelt de bal en krijgt een break-out tegen en het is weer gelijk 10-10, Mark Portengen.

Swift scoort de 11-10 komt met een man minder te staan en Hans van Dijk zet de puntjes op de i voor de laatste 6 minuten van de 1e helft. Swift benut een 7- meter, de snelle Riemer van Markus beperkt de schade maar ondanks het missen van een volgende 7- meter neemt Swift bij rust de leiding, 13-12.

Vlak na rust krijgt Houten meteen een 7- meter voor haar kiezen maar Richard Meinicke weet deze te keren. Toch is de ploeg uit het Utrechtse even niet bij de les en Swift neemt een voorsprong van 4 doelpunten 16-12. Het gaat er fel aan toe, er is van alles aan de hand maar langzaam maar zeker kruipt Houten dichterbij. Bas Ariaansz onderschept een bal en geeft Riemer van Markus een prachtige pass.

Ilon Willems ziet kans om opeenvolgend Bas Ariaansz en Jarn van Gool van een pass te voorzien en het verschil is nog maar 1 doelpunt 17-16. (Ik heb alvast geen spijt van mijn 6 euro, en dat is een compliment!)
Na krap 11 minuten in de 2e helft na doelpunten van de broertjes Schoenaker is de voorsprong van Swift 3 goals 19-16 maar dan laat Ilon Willems zich even zien met 2 prachtige doelpunten en treft Luuk van Engelen helaas de paal 20-18.

Swift komt op 21-18 en dan trakteert Jarn van Gool op 2 doelpunten waarvan een prachtige vlieger, achterwaarts gescoord, heerlijk! 21-20. Wat een wedstrijd!
Met nog 13 minuten op de klok komt Houten in een ongelukkige fase van de wedstrijd waarbij er een beetje teveel mooie passjes worden gegeven die in handen van Swift verdwijnen en Sjoerd Veenendaal en Thijs Geurds weten er wel raad mee, 23-20.

Hans van Dijk wisselt eenvoudig door, de mannen lijken fit en komen wederom terug en op gelijke hoogte met nog 9 minuten op de klok, 24-24, schijnbeweging en score Ilon Willems. Thijs Geurds is een geweldige schutter en scoort de 25-24. Stijn Hoefnagels weet in de sandwich de gelijkmaker te scoren 25-25 en Ilon Willems scoort onhoudbaar middels een 7-meter de 25-26 en de spanning neemt toe. Gijs Hoeve brengt de stand gelijk en Houten een time-out, nog 4 minuten. Houten heeft balverlies en Swift profiteert ten ene male maar komt in ondertal terecht en nu trekt Houten aan het langste eind. Thomas van Wijk scoort de 27-27, klok 29.46 min.

Arthur Langedijk neemt een laatste time-out, het publiek staat zo ongeveer op de banken en in de slotseconden van de wedstrijd trekt Houten aan de noodrem, uitgerekend Brendon Branderhorst die zich in de dekking een slag in de rondte werkt krijgt een tijdstraf en mag Thijs Geurds de wedstrijd beslissen middels een terechte 7-meter en gaat AHV Swift de degradatie poule afsluiten op de 1e plaats, voor wat het waard is. Een leuke wedstrijd om naar te kijken met veel beleving en mooie aanvallen aan beide kanten.