Vertrekkende Bouwer haalt uit

10

Dit weekend maakte Bert Bouwer zijn vertrek bij Succes Schoonmaak/VOC bekend. De oefenmeester biechtte op niet meer te willen terugkeren in het dameshandbal.

Bouwer valt over het feit dat hij maar één keer per week met de hele groep kan trainen, doordat talenten in de midweek op Papendal in actie komen. “Er zit een groot verschil in dynamiek op de vrijdagtraining en de rest van de week”, vertelt de oud-bondscoach tegen Vrije Tijd Amsterdam. “De meiden die doordeweeks thuis blijven, erbij werken en er vrije tijd in steken hebben het veel moeilijker dan de dames die handballen bij de HandbalAcademie.”

Baantje 
“Er moeten eerst mensen bij de bond komen die niet alleen aan het Nederlands team denken en niet in de navelstreng zitten van de NOC*NSF”, vervolgt Bouwer. “We moeten mensen krijgen die goed bezig zijn en willen ontwikkelen en innoveren waar we echt beter van worden. Nu zijn ze alleen maar bang om hun baantje te verliezen.”

“De spoeling wordt hierdoor steeds dunner en dunner”

De hoofdtrainer van de kampioenskandidaat ziet een vervelende ontwikkeling ontstaan in de eredivisie voor vrouwen. “Er vertrekken dit jaar weer vijf of zes speelster uit Nederland naar het buitenland. De spoeling wordt hierdoor steeds dunner en dunner”, is Bouwer fel. “Als je wel een miljoen per vier jaar besteed aan de HandbalAcademie en je wilt nog niet een tweede trainingsavond aan de clubs gunnen, dan ben je meer een egoïst dan dat je bezig bent met het niveau van de handbalsport te verhogen. Je moet aan de basis werken. Het zijn de clubs van wie je de talenten krijgt.”

Rustig nadenken
Bouwer wil kampioen worden met VOC. En neemt dan afscheid van het dameshandbal. “Wellicht ga ik iets bij de mannen doen maar daar ga ik eens rustig over nadenken”, besluit de oefenmeester. De naam van de ervaren coach wordt al enkele weken gelinkt aan Fiqas/Aalsmeer.

Foto: Tina Kolthof

 

10 REACTIES

 1. Wat van belang is contact tussen de verenigingen en het eredivisie platform.En de resultaten bespreken in het TOPSPORT-OVERLEG.Hakketakken heeft geen enkele zin.Constructief SAMEN de problemen oplossen is niet alleen netter maar garandeert ook een betere toekomst.

 2. Bert je analyse klopt, alleen ben jij de enige die hierover niks mag zeggen. Je bent zelf net zo’n bobo als de mensen waar je nu kritiek op hebt, dus waarom zou jouw mening er nu opeens wel toedoen. Iedereen gaat voor z’n eigen belang. Ook jij toen je bezig was met meiden met een missie.

 3. Drie speelsters halen van de academie aan het begin van dit seizoen en daarna klagen dat ze zo weinig mee kunnen trainen? Onbegrijpelijke uithaal naar de academie. En ja het is jammer voor het dameshandbal dat er zo veel speelsters zo jong al vertrekken naar het buitenland, meer een geldkwestie lijkt me. Veel willen trainen en op een kwalitatief hoog nivo willen handballen zonder dat het je honderden euro’ s per maand kost is na drie jaar academie de grootste reden voor vertrek naar het buitenland want dat is in nederland namelijk niet weggelegd voor onze talenten.

 4. Eens met voorgaande reacties.
  Ja, Nico, in overleg moet alles mogelijk zijn, indien je van het principe afstapt dat alleen een wenselijk antwoord wenselijk is. Tien jaar HA-beleid is bewezen succesvol geweest. Net dat beetje extra dat Meiden met een Missie tekort kwamen?
  VOC incl. trainer wisten vooraf welke meiden bij de HA zaten of zouden komen. Misschien was het beter geweest de speelsters te zeggen dat zij niet welkom waren bij VOC? Dan wordt deze discussie niet over de hoofden van talenten gevoerd. Zij hebben ZELF besloten naar de HA te gaan omdat zij hogere ambities hebben dan de meeste clubs kunnen bieden.
  BB is nu eenzaam en alleen. Straks misschien het zelfde gedonder als hij een herenteam gaat trainen als de HA-heren ook weer tot stand komt? Het NHV kreeg de volle laag toen HA-heren in Limburg moest stoppen. Nu kansen in Papendal en dan krijgen ook zij te maken met BB?
  De KNVB heeft waarschijnlijk een een functie vacant als bondscoach, terug naar het oude nest?

  • Hallo tob, dat is toch juist het vreemde aan alles dat de discussie bij de heren ook oplaaid? De handbalaccademie werd in het leven geroepen omdat speelsters bij de eigen clubs geen mogelijkheden hadden. Aan die situatie is niks veranderd. Bij de heren is er een brede positieve ontwikkeling geweest. Clubs bieden goede programma’s aan en toch moet de accademie voor heren in de lucht gehouden. Dat is toch vreemd.

 5. Hoho Sandra, ik zeg niet dat deze in de lucht gehouden MOET worden!
  Bij de opheffing van de HA mannen in Limburg was de kritiek niet van de lucht. Want zo iets moois zo maar weer aan de kant gooien, kon niet. Deelnemers en ouders waren zeer teleurgesteld (zij maken dus blijkbaar eigen keuzes, los van wat een club wil of kan)
  Volgens mij wordt nu ingezet op HA mannen op ook Papendal, zie bericht NHV op hun website. Als die er komt en BB wordt trainer bij bv Aalsmeer mannen dan zal zijn opstelling toch dezelfde zijn als bij de vrouwen VOC?

 6. Wat een egoïstische reactie van BB!

  Dank zij o.a. de HA hebben verschillende talenten de weg naar het buitenland gevonden en hebben zich daar dusdanig kunnen ontwikkelen dat het Nederlands team daar nu de vruchten van plukt.

  Onder andere dankzij het succes van de oranje dames is de handbalsport uit de neerwaartse spiraal gekomen. Wij merken een enorme toeloop in de jongste jeugd, ook zeer fijn dat de opzet van het jeugd-handbal veel kindvriendelijker gemaakt is. Allemaal goede ontwikkelingen waardoor er een grote kans is dat de handbalsport op lange termijn een veel groter aandeel krijgt. Wie de handbalsport echt een warm hart toedraagt, omarmt deze ontwikkeling. Meer jeugd is op de lange termijn meer talent. Het topniveau in Nederland zal zich dan op de lange termijn ook in positieve zin ontwikkelen.

  Dit gaat helaas wel wat langer duren dan de houdbaarheid van BB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here