Via de academie van SG Flensburg-Handewitt in Oranje

Met Lars Kooij komt het aantal internationals bij Oranje dat een verleden heeft op de jeugdacademie van het Duitse SG Flensburg-Handewitt op drie.

Advertentie

De 20-jarige cirkelspeler uit Noord-Holland is de verrassing in de 18-koppige selectie van Oranje voor de EK-kwalificatieduels met Turkije en Polen. Kooij speelt momenteel in Denemarken, maar is zijn avontuur over de grens net als twee collega’s gestart bij SG Flensburg-Handewitt.

Via Volendam
In 2017 maakte Dani Baijens (22) als eerste de overstap naar de jeugdacademie van de oud-landskampioen van Duitsland. De spelmaker uit Rotterdam liet Volendam achter zich voor de kans bij SG Flensburg-Handewitt.

Na veel trainingsuren in Noord-Duitsland en partijen met de opleidingsploeg in de derde Bundesliga haakte Baijens zelfs even aan bij de hoofdmacht. Op zoek naar meer speeltijd op niveau besloot de gebekte middenopbouwer in 2018 halverwege het seizoen naar Bundesliga-club TBV Lemgo te verkassen.

Advertentie

Tachos uit Waalwijk
Ook een andere EK-ganger heeft via dezelfde constructie de weg naar de top ingezet: Niels Versteijnen (20). De Noord-Brabander maakte zelfs de grotere stap van eredivisionist Tachos uit Waalwijk naar de jeugdacademie van SG Flensburg-Handewitt.

Ook Versteijnen is het sindsdien voor de wind gegaan. Achter legende Holger Glandorf speelde de lange rechteropbouwer zelfs een tijdje voor het vlaggenschip. Op 25 oktober 2018 debuteerde Versteijnen tegen Estland in het shirt van de nationale ploeg.

Net als Baijens en nieuweling Kooij, die in de Deense eerste divisie actief is voor TM Tonder, heeft Versteijnen een transfer gemaakt. Hij draagt al bijna een jaar het tenue van tweede Bundesliga-club VfL Lübeck-Schwartau om zijn steeds breder wordende schouders. Bij de donkerblauw-witten is Versteijnen basiskracht.

Vierde talent
Een vierde talent uit Nederland heeft het afgelopen jaar zijn gezicht op de jeugdacademie van SG Flensburg-Handewitt laten zien: Niko Blaauw (18). Ook de oud-opbouwspeler van Aalsmeer stond op de longlist van bondscoach Erlingur Richardsson voor de aankomende interlands van de nationale ploeg in november, maar heeft geen uitnodiging voor de EK-kwalificatieduels gekregen. Blaauw heeft afgelopen zomer bij het tweede team van TBV Lemgo getekend.

Het Noorden van Duitsland waar de jeugdacademie van SG Flensburg-Handewitt gelegen is kan door de uitverkiezing van Kooij en zijn voorgangers worden bestempeld als vruchtbare grond.

Foto: FotoReza

Advertentie