“Ze waren vijf minuten na de wedstrijd gedoucht”

International Léon van Schie kan zaterdag de Belgische titel binnen halen. Het QubiQ Achilles Bocholt van de sterke cirkelspeler overklaste favoriet Hasselt in de eerste wedstrijd van de best-of-three. “Ik krijg een goed gevoel van finales”. 

41-27. Eenenveertig, zevenentwintig. Achilles Bocholt deelde afgelopen weekend in de eerste finalewedstrijd een enorme dreun uit aan Initia Hasselt. “Het was bizar, eigenlijk”, vertelt Van Schie op weg naar de training. “Je zag dat wij veel gretiger waren. Alles lukte op een gegeven moment. Als je 41 doelpunten maakt, dan scoor je bijna alles. Hun keeper werd na tien minuten gewisseld en tien minuten later werd die keeper weer gewisseld. Ze waren vijf minuten na de wedstrijd gedoucht. Klaar om te gaan”.

“Je zag dat wij veel gretiger waren”

De klinkende overwinning van de ploeg van de 27-jarige Oranjeklant is geen toeval. “We hebben negen keer achter elkaar niet meer verloren”, vertelt de oud-speler van Hellas en E&O. “Een goede serie. Maar we moeten ze niet onderschatten. Hasselt strijdt zaterdag voor de laatste kans. Wij kunnen het kampioenschap pakken: dan komen de zenuwen. Ik vind dit de mooiste wedstrijden van het seizoen. Ik krijg een goed gevoel van finales. Kan me daar goed voor opladen”.

‘Ouderwetse’ vorm
In de zomer van 2014 verkaste Van Schie naar België. In het donkergroen pakte de Hagenees de Belgische beker, maar z’n échte vorm ontbrak nog. “Ik merk aan mezelf dat ik de laatste weken het niveau haal dat ik kan halen”, zegt hij opgelaten. “Sta in de dekking meer m’n mannetje, maar vooral aanvallend. Dat komt vooral, omdat Bartosz Kedziora terug is. Als cirkel ben je afhankelijk. We weten elkaar goed te vinden: of hij met een passje of ik met een goede sper. Een goede middenopbouwer is heel belangrijk voor de ploeg”.

“Mooiste zou zijn om met een kampioenschap te vertrekken”

Het staat 1-0 voor Léon van Schie en co. Zaterdagavond in Hasselt staat de ploeg van Bart Lenders op matchpoint. Het zou de laatst wedstrijd van de international kunnen zijn in het groen van Bocholt. “Mooiste zou zijn om met een kampioenschap te vertrekken”, vertelt verse de aanwinst van KRAS/Volendam. “Als ik de titel in België pak, ga ik in Volendam voor de BENE-League en de beker. Dan heb ik alle titels gepakt”. In 2008 won Van Schie zeer verrassend met Hellas, onder leiding van Peter Portengen, de nationale titel.

Benelux-collectie
Even na acht uur klinkt zaterdagavond in sporthal Alverberg het eerste fluitsignaal van de tweede finale in de Belgische competitie. Wellicht voor Léon van Schie de laatste wedstrijd voor Achilles Bocholt. Dat zou betekenen dat hij zaterdagavond een nieuwe prijs in z’n Benelux-collectie mag toevoegen.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: FotoReza

Join the discussion 9 Comments