“We hebben er jarenlang voor gevochten”

0

In zijn tiende jaar bij de nationale ploeg is het eindelijk zover voor Jeffrey Boomhouwer (rechts op de foto). De 31-jarige hoekspeler gaat met Oranje uitkomen op een groot eindtoernooi: het EK in 2020.

“Ik geloof dat ik het nog steeds niet helemaal besef.” Boomhouwer is na de waanzinnige ontknoping van de EK-kwalificatiereeks en korte nacht wakker en tegelijkertijd in dromenland. “We hebben er jarenlang voor gevochten. Ik ga deze zomer nog wel een aantal keer aan zondagavond terugdenken.”

Boomhouwer zit al tien jaar bij de nationale ploeg. Keer op keer greep hij met Nederland naast een ticket voor een EK of WK. “Je zet er veel voor opzij. Al tien jaar lang. Gerrie (Eijlers, red.) doet dat al meer dan twintig jaar. Dat het dan lukt is onbeschrijfelijk. Het is zo mooi.”

Verdienen
“Dit is eigenlijk ook een beloning voor jongens als Tim Remer en Fabian van Olphen. Zij hebben heel veel energie in het Nederlands team gestopt, maar nooit een eindronde gehaald. Ik heb het geluk op de top van mijn carrière naar het EK te gaan”, is Boomhouwer dankbaar.

“We horen daar te staan”

In een poule met Slovenië, Letland en Estland eindigde Oranje als derde. Door de slotzege op Letland schaarde Nederland zich bij de vier beste nummers drie van de kwalificatiecyclus. “We beseffen ons als groep dat we niet de moeilijkste weg hebben gehad. Het EK is uitgebreid naar 24 landen en daar maken we gebruik van. Het betekent niet dat we dit als land minder verdienen. We horen daar te staan.”

Volgende lichting
“Voor de volgende lichting is dit zo belangrijk”, weet de hoekspeler van Bergischer HC zeker. “Je hoort er als land bij. Je ziet veel jonge Zweden en Denen rondlopen in de Bundesliga. Nederlandse jongens zijn soms net zo talentvol, maar moeten twee keer zo hard werken. Het duurt soms te lang voor ze bij een topploeg zitten.”

“Er gaan meer kansen komen voor jonge talenten uit Nederland”

Boomhouwer ziet het EK-ticket als een doorbraak: “Er gaan meer kansen komen voor jonge talenten uit Nederland. Ook kunnen we als Nederlands team sneller groeien. Daar ben ik van overtuigd.”

Foto: FotoReza

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here