“We moeten elkaar opzwepen”

By 24 november 2020november 30th, 2020Achtergrond, Artikelen, Featured, Oranje, Oranje Dames

Spelen in Trondheim. EK van de baan. Toch beginnen in Kolding. De aanloop van Nederland naar het Europees kampioenschap is kil, vindt international Jessy Kramer (30). 

Advertentie

“Ik heb me er nog niet echt op verheugd.” Kramer draait er niet om heen. Gisteren hoorde de nationale ploeg pas van het groene licht uit Denemarken. “Er was lang een grote kans dat het niet door zou gaan. We hebben ons nergens op in kunnen stellen.”

De blondine gaat verder: “Het verloopt allemaal erg raar. Je neemt allerlei coronatesten af en dan maar hopen dat iedereen mag spelen. Soms denk je dan: waar doe je het voor? Knal het er maar gewoon uit! Je kunt niet spreken van een lekker ritme. Toch blijft de decembermaand een ding.”

Franse eredivisie
Na meerdere verliespartijen op rij heeft de club van Kramer Toulon eindelijk punten gepakt in de Franse eredivisie. “Dat was ook wel nodig”, is ze eerlijk. Zelf heeft Kramer nog niet de rol kunnen vertolken die ze graag voor zich ziet. “Ik heb met wat pijntjes rondgelopen en dat voelt niet lekker. Het is alweer mijn vijfde seizoen bij deze club. Ik heb een aflopend contract. Daar ga ik me na het EK over buigen.”

Advertentie

Als sfeermaker en een van de meest ervaren internationals krijgt Kramer de schone taak maat in de nationale ploeg te krijgen. “Iedereen blijft het leuk vinden elkaar te zien en eventjes een maandje in een andere omgeving te zijn. Even weg bij de club. Bij sommigen loopt het niet en dan kun je lekker je hoofd vrij maken. Een EK of WK is natuurlijk erg speciaal. Zeker na vorig jaar in Japan”, rakelt Kramer met liefde op.

Veilig genoeg
In Kumamoto pakten de Oranjedames na twee keer zilver en brons eindelijk goud. In Denemarken, waar Nederland op 4 december tegen Servië opent, gaat Kramer opnieuw op jacht. “Ik voel me veilig genoeg om aan de bak te gaan. Ik ben niet bang voor besmettingen. Daar wordt uitvoerig rekening mee gehouden”, zegt ze. “Eigenlijk staat niets ons op het veld in de weg.”

“Toch blijft de decembermaand een ding”

“Wel wordt het ons door de vele lege plekken op de tribune moeilijk gemaakt een sfeertje te creëren”, gaat Kramer verder. “Je krijgt al snel het idee dat je oefenwedstrijden speelt. Toch heeft ieder land dat. Het is zaak om er te staan. We moeten elkaar opzwepen, zodat we met enthousiasme en agressiviteit kunnen spelen.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie